Giresunlu Büyük Taarruz Kahramanlari Afyonkarahisar'da Anildi

Kurtulus Savasi'nda büyük kahramanlik göstererek Afyonkarahisar'in Iscehisar ilçesinde sehit olan Giresunlular, kabirleri basinda anildi.

Kurtulus Savasi'nda Giresun'dan gönüllü olarak yola çikan ve 42 ile 47. alaylari olusturan askerlerden 14'ünün mezarinin bulundugu, Afyonkarahisar'in Iscehisar ilçesine bagli Doganlar köyündeki Giresunlular Sehitligi'nde anma töreni düzenlendi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla baslayan törende konusan Personel Yüzbasi Can Aytan, 26 Agustos 1922 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle Büyük Taarruz'un basladigini, 47. Giresun Gönüllü Alayi'nin, Iscehisar'in Karaagaç ve Doganlar köyü sinirlari içerisindeki Kapaçkiran ve Dedesivri mevkilerinde düsmanla savastigini söyledi.

Savas sirasinda Yunanlarin bulunduklari tepelerin yamaçlarina tel örgü çektigini dile getiren Aytan, "38 cesur Giresun usagi, kendi imkanlariyla temin ettikleri pasli makaslarla bu engeli keserek bir gecede tel örgülerden geçmeye muvaffak olmuslardir. Ancak Yunanlarin yaklasan Türk askerini fark ederek mermi yagdirmasiyla 14 Giresun usagi sehit düsmüstür. Arkadaslarina su getirmek için Doganlar köyüne inen Ahmet Halis, elindeki su bidonlariyla geri döndügünde 14 arkadasinin sehit edildigini görür. Sehitler, dualar ve gözyaslari arasinda bulunduklari yere gömülür. 36 saat süren bir taarruzdan sonra Giresun usaklari, düsmani Dedesivri mevkisinden atmaya muvaffak olur. Istiklal Savasi sona erdikten sonra Giresun Muharip Gaziler Dernegi üyesi Ahmet Halis Asal, hem savastiklari alanlari gezmek hem de arkadaslarinin mezarlarini ziyaret için 1964 yilinda Doganlar köyüne gelir, arkadaslari için bir sehitlik yapmaya karar verir. 'Ben ölünce sehit arkadaslarimin yanina defnedin. Beni sehit arkadaslarimdan ayirmayin' diye vasiyet eden Ahmet Halis Asal, 1977 yilinda öldügünde, Giresun'dan alinarak arkadaslarinin yanina, sehitlige 15. kisi olarak defnedilir. Gönüllü asker Giresun usagi, basli basina bir tarih sayfasidir." diye konustu.

Konusmanin ardindan törene katilan protokol üyeleri, Giresun Kültür Evi'ni ziyaret etti.

Törene, Iscehisar Kaymakami Ugur Kapar, Iscehisar Belediye Baskani Ahmet Sahin ve vatandaslar katildi.

Kaynak: AA