Dar Gelirli Aileler 'Genç Çiftçi Projesi' Sayesinde Köylerinde Kaldi

Bugüne kadar 450 projenin desteklendigi Igdir'da, dar gelirli köylüler göç etmeyip memleketlerinde çiftçilik yaparak gelir elde ediyor Tarim ve Orman Il Müdürü Özkan Yolcu: 'Vatandaslarimizin üretime katki saglamalarini, köylerini terk etmemelerini, il ve ülke ekonomisine katki saglamalarini sagladik' Projeden faydalanan Saban Maman: 'Simdi traktörümüz, malzememiz, hayvanimiz, tarlamiz var. O hayvanlar olmasaydi biz bu ise girmezdik. Hepimiz bir yanda çalisiyor olacaktik. Abim Istanbul'da, ben de günlük 50 lira için çalisiyor olacaktim'

HÜSEYIN YILDIZ - Bereketli topraklariyla bilinen Igdir'daki köylerde yasayan dar gelirli aileler, Tarim ve Orman Bakanliginin Genç Çiftçi Projesi sayesinde memleketlerinde kalarak tarim ve hayvancilikla ugrasiyor.

Bakanlik tarafindan genç çiftçileri desteklemek amaciyla hayata geçirilen proje kapsaminda Igdir Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan dar gelirli ailelere hayvancilik, mantar üreticiligi, aricilik, sebze ve meyve üreticiligi gibi alanlarda hibe destegi sunuldu.

Bugüne kadar 450 projenin desteklendigi kentte dar gelirli köylüler, göç etmeyip memleketlerinde çiftçilik yaparak kazanç sagliyor.

Tarim ve Orman Il Müdürü Özkan Yolcu, AA muhabirine, Genç Çiftçi Projesi kapsaminda kent genelinde 450 projenin hayata geçirildigini söyledi.

Proje öncesinde hiçbir üretimi bulunmayan bir aileye 6 büyükbas hayvan verdiklerini ifade eden Yolcu, söyle konustu:

"Bu hayvanlarin gelisimini, üretimi saglayarak 30'un üzerinde büyükbas hayvana ulasti. Bu projenin yerinde kullanilmasi, üretimin arttirilmasi konusunu takip ediyoruz. Hayata geçirilen proje sayesinde birçok köylü, çiftçi konumuna geldi. Belli kriterler çerçevesinde çok fazla geçim kaynagi olmayan vatandaslarimizi önceledik. Vatandaslarimizin üretime katki saglamalarini, köylerini terk etmemelerini, il ve ülke ekonomisine katki saglamalarini sagladik."

Yolcu, proje sayesinde bölgedeki birçok köylünün çiftçilik yapmaya basladigini belirterek, "Çok degerli bir proje, olumlu sonuçlarini da görüyoruz. Vatandasimiz hiçbir gelir kaynagina sahip degilken, bu aldigi hayvanlar sayesinde simdi traktör aldigindan, yeni tarlalar aldigindan bahsediyor. Su andaki yasamindan çok memnun oldugunu gözlerinden görüyorsunuz. Bu dokunuslari sahada, mutluluk çerçevesinde gördügümüz zaman motive oluyoruz." diye konustu.

- "Simdi traktörümüz, malzememiz, hayvanimiz, tarlamiz var"

Projeden faydalandiktan sonra sürü, tarla ve traktör sahibi olan Saban Maman da kendilerine yapilan hayvan desteginin ardindan rahat bir nefes aldiklarini anlatti.

Daha önce hiçbir seylerinin olmadigini ve bir sekilde geçinmeye çalistiklarini söyleyen Maman, sunlari kaydetti:

"Allah devletimizden razi olsun, bize 6 tane hayvan verildi, o hayvanlara 4-5 yil baktik. Yavrulariyla kendimize traktör aldik. Ondan sonra borçlarimizi ödedik ve bir seyler aldik. Hayvanciliga baslama sebebimiz devletimiz oldu. Biz hayvandan anlamiyorduk, beslemiyorduk. Su an elimizde 20-30 tane hayvan var. O hayvanlar sayesinde biz bu zamanlara geldik. Simdi traktörümüz, malzememiz, hayvanimiz, tarlamiz var. O hayvanlar olmasaydi biz bu ise girmezdik. Hepimiz bir yanda çalisiyor olacaktik. Abim Istanbul'da, ben de günlük 50 lira için çalisiyor olacaktim. O hayvanlardan sonra sükür Allah'a simdi iyiyiz, durumumuz iyi."
Kaynak: AA