Türkiye'nin Koronavirüsle Mücadelesinde Son 24 Saatte Yasananlar

Kovid19 salginiyla mücadele kapsaminda uygulanan asi sayisi saat 23.23 itibariyla 92 milyon 792 bin 197 oldu Saglik Bakani Fahrettin Koca: 'Tabloya kaç kisi bakacak? Salgin gündemiyle yasamaya alistik. Salginin gerektirdigi tedbirler konusundaysa aliskanliklar siki degil. Tabloya her gün bakin. Ihmal edilen tedbirleri hatirlamaniza yardimci olur. Ertelemisseniz asiyi gündeme almanizi saglar' Milli Egitim Bakani Mahmut Özer: 'Velilerimiz rahat olsunlar. Okul bazli ortaya koymus oldugumuz Kovid19 önlemleri için elektronik takip sistemimiz hazir. Okullarimiz bu verileri kendileri kullanabildigi gibi ilçe milli egitim müdürlüklerimiz ilçedeki tüm okullari bu sistem üzerinden takip edebilecekler'

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadele kapsaminda uygulanan asi sayisi 92 milyon 792 bin 197'ye yükseldi.

Saglik Bakanliginin "covid19asi.saglik.gov.tr" adresinde yer alan verilere göre, 28 Agustos saat 23.23 itibariyla Istanbul'da asi yaptiranlarin orani yüzde 75,3, Ankara'da ise yüzde 82,7 oldu. Izmir'de asi yaptiranlarin orani ise yüzde 83,5 olarak gerçeklesti.

Birinci doz asi yaptiranlarin sayisi 47 milyon 714 bin 519'a yükselirken, ikinci doz asisini yaptiranlarin sayisi 36 milyon 558 bin 561'e ve üçüncü doz asisini yaptiranlarin sayisi ise 8 milyon 519 bin 117'ye ulasti, toplam 92 milyon 792 bin 197 doz asi uygulandi.

18 yas üstü nüfusta birinci doz asi uygulananlarin orani yüzde 76,81, ikinci doz asi uygulananlarin orani yüzde 58,84 olarak kayda geçti.

En az bir doz asi uygulananlarin oraninin en yüksek oldugu 10 il, sirasiyla Mugla, Çanakkale, Edirne, Kirklareli, Balikesir, Amasya, Tekirdag, Aydin, Yalova ve Antalya seklinde açiklandi.

En az bir doz asi yapilanlarin oraninin en az oldugu iller ise Sanliurfa, Gümüshane, Mardin, Diyarbakir, Bitlis, Mus, Bingöl, Batman, Bayburt ve Siirt olarak siralandi.

Sosyal medya hesabindan günlük tabloyu paylasan Saglik Bakani Fahrettin Koca, "Tabloya kaç kisi bakacak? Salgin gündemiyle yasamaya alistik. Salginin gerektirdigi tedbirler konusundaysa aliskanliklar siki degil. Tabloya her gün bakin. Ihmal edilen tedbirleri hatirlamaniza yardimci olur. Ertelemisseniz asiyi gündeme almanizi saglar." ifadelerini kullandi.

- Her 100 bin kiside görülen Kovid-19 vaka sayilari açiklandi

Saglik Bakani Fahrettin Koca, sosyal medya hesabindan il bazinda 14-20 Agustos'ta her 100 bin kiside görülen Kovid-19 vaka sayilarinin yer aldigi haritayi paylasti.

Bakan Koca, 100 bin kiside en çok Kovid-19 vakasi görülen illerin Rize, Bingöl, Batman, Bayburt ve Aksaray, en az Kovid-19 vakasi görülen illerin Aydin, Mugla, Antalya, Izmir ve Kirklareli olarak kayitlara geçtigini bildirdi.

-"Kovid-19 önlemleri için elektronik takip sistemimiz hazir"

Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, AA muhabirine 2021-2022 egitim-ögretim döneminde yüz yüze egitimin tam zamanli ve tüm kademelerde baslatilmasina iliskin açiklamalarda bulundu.

Okullarin Kovid-19 salginina karsi alinmasi gereken tüm önlemleri Saglik Bakanligi ile birlikte belirlediklerini belirten Özer, "Servislerdeki ve okullardaki hijyen tedbirleri, maske kullanimi, havalandirma gibi tüm ayrintilari Saglik Bakanligi ile birlikte çalisarak alinmasi gereken önlemleri tüm valiliklere, tüm illerimize, tüm ilçelerimize bildirdik." dedi.

Bakanlik tarafindan Kovid-19 salgini sürecinde egitim-ögretim ortaminin saglikli yürütülebilmesi amaciyla vaka ve temaslara yönelik süreçlerin takip edilebildigi elektronik takip sisteminin gelistirildigini bildiren Özer, sunlari söyledi:

"Velilerimiz rahat olsunlar. Okul bazli ortaya koymus oldugumuz Kovid-19 önlemleri için elektronik takip sistemimiz hazir. Okullarimiz bu verileri kendileri kullanabildigi gibi ilçe milli egitim müdürlüklerimiz ilçedeki tüm okullari bu sistem üzerinden takip edebilecekler. Il milli egitim müdürlükleri, kendi ilçelerindeki süreçleri, ayni zamanda Bakanlik olarak ilgili genel müdürlüklerimiz, kendilerine bagli tüm okullardaki süreçleri kontrol edebilecekler. Çoklu kontrolle, sistemin saglikli çalisabilmesi ile ilgili tüm önlemlerimizi almis bulunmaktayiz."

- Asi çalismalari

Erzurum Saglik Müdürü Gürsel Bedir, kentte vefat edenlerin çogunun, Kovid-19 asisi yaptirmayan ya da eksik asi yaptiranlar oldugunu bildirdi.

Trabzon'da yilin bu döneminde nüfusun kalabalik oldugu 1800 rakimli Akçaabat ilçesindeki Kayabasi Yaylasi'nda, bag bahçe isleri ya da farkli islerle ugrasan kisilere Kovid-19 asisi uygulandi.

Sel felaketinin vurdugu Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde, Kovid-19 asisi yeniden yapilmaya basladi.

Denizli'nin Çameli ilçesinde vatandaslara, yeni tip koronavirüse karsi baslatilan asi seferberligi hakkinda olumsuz ifadeler kullandigi iddiasiyla hakkinda sorusturma baslatilan imam açiga alindi.
Kaynak: AA