Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Bartin'da Sel Bölgelerinde Inceleme Yapti Açiklamasi

'Arhavi'de, Rize'de sel oldugu zaman batida birkaç ülkede de sel oldu. Halen patinaj yapiyorlar. Biz ise oralardaki islerimizi tamamladik' 'Büyük bir imtihan ve sinavla karsi karsiyaydik. Allah bizi birbirimize bu sinavda mahcup etmedi. Devleti millete, milletimizi birbirine mahcup etmedi. Insallah böyle bir afetle tekrar karsi karsiya kalmayiz'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, sel felaketinde büyük bir imtihanla karsi karsiya kaldiklarini, bu sinavi mahcup olmadan verdiklerini, ayni dönemde sel yasayan bazi bati ülkelerinin ise halen "patinaj yaptigini" belirtti.

Bartin'da sel bölgelerinde incelemelerde bulunan Soylu, afetten en çok etkilenen Zafer köyünde sohbet ettigi vatandaslara "geçmis olsun" dileklerini iletti, yardim ekiplerine kolaylik diledi.

Burada vatandaslara seslenen Soylu, bölgedeki hasarin giderilmesi konusunda çok daha iyisini yapmadan çalismalari durdurmayacaklarini ve kimsenin endisesinin olmamasi gerektigini söyledi.

Karsi karsiya kalinan afetlerde yogun bir çalisma gerçeklestirdiklerini ifade eden Soylu, sunlari kaydetti:

"Simdi de burada aynisini yapacagiz. Milletin isbirligini, elbirligini ortaya koyduk. Devletin gücünü ortaya koyduk. Yaklasik sadece Kastamonu'da bin 345 kisi çatilardan helikopterle kurtuldu. 1500 kisiyi botlarla dalgiçlarimiz, polis, jandarma, IHH, AKUT... Onlarla oradan kurtarabilme firsatina sahip olduk. Isin maddi boyutunda elimizden geleni yapiyoruz da zaten. Bozkurt, Kastamonu ve Sinop'ta ev hasarlarinin yüzde 95’ini, araç hasarlarinin büyük bir bölümünü ödeyiverdik. Ticari müesseselerle bir araya geldik. Onlarla hallestik. Hem Sinop'ta bizatihi kendim, vali arkadaslarim hep beraber oturduk. Iki tam gün sürdü. Burada da aynisini yapacagiz."

Ticari müesseseleri ayaga kaldiracaklarini, evleri eskisinden daha iyi sekilde yapip sahiplerine teslim edeceklerini aktaran Soylu, "Hasarlarin da önemli ve büyük bir bölümünü karsilayacagiz. Van, Elazig'da bu yapildi. Rize, Giresun, Arhavi'de de yapildi. Burada da yapilacak. Devlet bugün için lazim. Onun için Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'in tekrar selamlari ve geçmis olsun dilekleri var. Emrinize amadeyiz." ifadelerini kullandi.

-"Daha iyisini yapip teslim edecegiz"

Bati ülkelerinde yasanan sel felaketleriyle Türkiye’dekini kiyaslayan Soylu, söyle devam etti:

"Bati ülkelerinde görüyoruz. Arhavi'de, Rize'de sel oldugu zaman batida birkaç ülkede de sel oldu. Halen patinaj yapiyorlar. Biz ise oralardaki islerimizi tamamladik, yapisal hasarlarimiz var. Köprülerimiz var. Köy yollarimizda bozukluklar var. Köy içi yollarda parkelerde bozukluklar var. Su hasarlari var. Elektrikte bir takim geçici tedbirler saglandi ama yapisal hasarlar var. Bunlarin hepsini de tamamliyoruz, bitiriyoruz daha iyisini yapip teslim edecegiz. Bizim isimiz, görevimiz bu. Görevimizi yerine getirecegiz."

Sel bölgelerinde görev alan bütün kurum ve yardim kuruluslarinin kol kola oldugunun altini çizen Bakan Soylu, "Büyük bir imtihan ve sinavla karsi karsiyaydik. Allah bizi birbirimize bu sinavda mahcup etmedi. Devleti millete, milletimizi birbirine mahcup etmedi. Insallah böyle bir afetle tekrar karsi karsiya kalmayiz." diye konustu.

- "Büyük devlet oldugumuzu göstermis olduk"

Bölgeye rekor ölçüde yagis düstügünü, buna ragmen Bartin merkezinde sel ve taskinla karsilasilmadigini aktaran Soylu, bugüne kadar alinan tedbirleri artirarak devam ettireceklerini, alt yapi hasarlarinin giderilmesine iliskin de çok kisa süre içinde ihalelerin yapilacagini dile getirdi.

Bakan Soylu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Kayiplarimiza Cenab-i Allah'tan rahmet diliyoruz. Hocalarimizla bugün Bozkurt'ta bir mevlit yaptik. Hocalarimiz orada (yasamini yitirenlerin) hükmen sehit olduklarini söyledi. Insallah Cenab-i Allah cennetiyle, cemaliyle müserref eyler, duamiz odur. Bir kez daha zor zamanda büyük bir millet ve büyük devlet oldugumuzu göstermis olduk. Onlarca köye helikopterlerle jeneratör indirdik. Yüzlerce köye gidalarini, ekmeklerini ve sularini getirdik. Hiçbir seyden erinmedik. Bazen ben kaçak yaptim. Köyün çocuklarini helikopterlerle gezdiriverdim."

Soylu, Ulus ilçesi Akörensöküler köyünde sele kapilarak hayatini kaybeden 85 yasindaki Arife Ünal'in ailesine de taziye ziyaretinde bulundu.

Kumluca beldesindeki incelemeleri sirasinda rast geldigi Libya'da görev yapan Piyade Komando Uzman Çavus Muharrem Dursun ile Ümran Esen'in dügün törenine katilan Soylu'ya ziyaret ve incelemelerinde Vali Sinan Güner, Belediye Baskani Cemal Akin, AK Parti Bartin Milletvekili Yilmaz Tunç, AK Parti Il Baskani Turhan Kalayci ve MHP Il Baskani Ercüment Özçelik de eslik etti.

Kaynak: AA