Elazig'da Üretilen 21 Bin Ton Alabalik, Rusya, Almanya, Hollanda Ve 25 Avrupa Ülkesine Ihraç Ediliyor

Keban ve Karakaya Baraj göllerinin üzerinde kurulu 160 aktif isletme ile iç sularda en fazla alabalik üreten iller arasinda 1’inci sirada yer alan Elazig’in somon ve alabaliklari basta Japonya olmak üzere Rusya, Hollanda, Almanya ve 25 Avrupa ülkesine ihraç ediliyor.

Elazig'da Üretilen 21 Bin Ton Alabalik, Rusya, Almanya, Hollanda Ve 25 Avrupa Ülkesine Ihraç Ediliyor
Alabalik üretiminde Türkiye’de ilk sirada yer alan Elazig’in Keban ve Karakaya barajlarinda hem üretim hem de istihdam her geçen gün artiyor. Keban ve Karakaya Baraj Gölü kiyilarinda kurulan 160 isletmede alabalik üretimi yillik 21 bin 500 bin tona ulasirken, somonda ise geçtigimiz yila göre 7 kat artarak 7 bin ton oldu. Üretilen baliklar basta Elazig’in Keban ilçesi ve Mugla’da fabrikalarda islendikten sonra uzak dogu ve Avrupa ülkelerine satiliyor. Alabalik, somon üretimi ve ihracati ile ilgili istatistiksel verileri IHA muhabirine açiklayan Tarim ve Orman Il Müdürü Turan Karahan, balik üretimindeki artisla birlikte kentin ve ülkenin ekonomisine ciddi katma deger kattiklarini kaydetti.

68 bin hektar su yüzeyinde üretimi gerçeklestirilen 21 bin 500 ton alabaligin Rusya, Hollanda ve Almanya olmak üzere 25 ülkeye ihraç ettiklerini ifade eden Karahan, geçtigimiz yila göre 7 kat artarak 7 ton elde ettikleri somon baligini ise Japonya basta olmak üzere birçok uzak dogu ülkesine gönderdiklerini belirtti.



"Su kalitesinden kaynakli çok güzel bir potansiyelimiz var"

Elazig’in alabalik üretiminde iç sularda ilk sirada yer aldigini dile getiren Tarim ve Orman Il Müdürü Turan Karahan, "Yapmis oldugumuz analizlerde su kalitesinden kaynakli çok güzel bir potansiyelimiz var. Dolayisiyla bizler de bu potansiyeli dikkate alarak 2006 yilinda gelisme trendine giren ve geldigimiz noktada bu Keban ve Karakaya Baraj göllerinin üzerinde kurulu 160 aktif olan isletmemizde 35 bin ton kurulu kapasiteli ve geçen yil 21 bin 500 ton üretimle Türkiye’de iç sularda en fazla alabalik üreten 1’inci il sirasina geldik. Buradan ürettigimiz baligi sadece Türkiye’deki insanlarin sofrasina degil ayni zamanda Rusya, uzak dogu ülkeleri basta olmak üzere yaklasik 25 ülkeye Keban sularimizin kaliteli sularinda yetisen alabaligin ihracatini gerçeklestirdik. Sadece alabalik degil ayni zamanda geçen sene baslattigimiz ve 450 ton civarinda ihracat yaptigimiz bu yil da 7 bin ton civarinda somon baligini yine bu kaliteli sularimizda yetistirerek uzak dogu ülkelerine ihracat yaptik. Dolayisiyla alabalik sektörü, somon sektörü ve su ürünleri sektörü sadece Elazig ilimiz degil Keban ilçemiz degil bütün Türkiye’nin tarimina ekonomisine ciddi manada katki sagliyor" dedi.



"Japonya ve diger uzak dogu ülkeleri ile birlikte Rusya, Hollanda, Almanya gibi ülkelere gönderiyoruz"

Keban’da üretilen baliklarin birçok ülkeye ihraç edildigini belirten Karahan, "Biz bu kapasiteyi gün geçtikçe arttiriyoruz. Çünkü burada ürettigimiz baligi ayni zamanda Keban ilçemizde isliyoruz ve dünyanin birçok ülkesine ihracat yapiyoruz. Önümüzdeki süreçlerde farkli isleme sektörlerini de ilçemize ve ilimize kazandirarak, bu üretim potansiyelimizi daha da arttiracagiz. Bizim özellikle son iki yilda üretmis oldugumuz çok kaliteli, Japon heyetinin yapmis oldugu incelemelerde renk skalasi açisindan diger bölgelerde üretilen somondan çok kaliteli oldugu kendileri tarafindan ifade edildi. Dolayisiyla biz de burada ürettigimiz somonu, Japonya ve diger uzak dogu ülkeleri ile birlikte Rusya, Hollanda, Almanya gibi ülkelere gönderiyoruz. Çok begenilerek tüketiliyor. Onlardan gelen talep üzerine önümüzdeki yillarda Keban Barajinda üretmis oldugumuz bu somon miktarini arttirarak kapasitesini gelistirecegiz" diye konustu.

Kaynak: İHA