Çavusoglu Açiklamasi 'PKK Terör Örgütünün Irak'taki Mevcudiyetini Asla Kabul Etmeyecegiz'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Bagdat Isbirligi ve Ortaklik Konferansi’nda yaptigi konusmada, "PKK terör örgütünün Irak’taki mevcudiyetini asla kabul etmeyecegiz" diyerek Türkiye’nin Irak’in istikrarina tehdit olusturan, egemenligini ihlal eden terör örgütü ile mücadelede her türlü destek vermeye hazir oldugunu ifade etti.

Çavusoglu Açiklamasi 'PKK Terör Örgütünün Irak'taki Mevcudiyetini Asla Kabul Etmeyecegiz'
Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Irak’in baskenti Bagdat’ta düzenlenen Bagdat Isbirligi ve Ortaklik Konferansi’na katildi.

Bakan Çavusoglu, Irak Basbakani Mustafa el-Kazimi’nin Irak halkinin taleplerini karsilamak için önemli adimlar attigini belirterek, “En önemlisi yönetimde kapsayici bir anlayisi hayata geçirdi. Türkiye hiçbir etnik veya mezhep ayrim yapmadan tüm Irak halkini kardes olarak görüyor. Bu nedenle Sayin Basbakaninin herkesi kucaklayan bu kapsayici yaklasimini destekliyoruz” dedi.

“Bölgemiz ve insanimiz mezhepsel etnik ve dini ayrimlardan çok çekti. Bu ayrismalara daha fazla tahammülümüz kalmadi” diyen Çavusoglu, “Kalici istikrar ayni zamanda hizmet odakli bir siyaseti ve ekonomik reformlari gerektirir. Kapsamli bir ekonomik reformu programi öngören beyaz kagit bu bakimdan önemli bir adimdir” ifadelerini kullandi. Çavusoglu, Irak’in yeniden imari için 2018 yilinda düzenlenen Kuveyt Konferansi’nda Türkiye’nin verdigi taahhüt kapsaminda bazi stratejik altyapi projelerini gerçeklestirmeye hazir olduklarini vurguladi. Bakan Çavusoglu, “Bu projeler, ülkemiz ile Irak arasinda Ovaköy-Fishabur’da yeni bir sinir kapisinin açilmasi, Fishabur’dan Bagdat’ta otoyol ve demir yol baglantisi yapilmasi, Bagdat-Basra arasindaki yol ve demiryollarinin rehabilite edilmesi, Musul’da organize sanayi bölgesi kurulmasi, Basra-Fav limanin genisletilmesine katki saglanmasi, su altyapisi, sulama ve su alaninda projelerin hayata geçirilmesidir” dedi.



"BÖLGESEL IS BIRLIGINI, BARISI VE ISTIKRARI ZEHIRLEYEN TERÖR ÖRGÜTLERIYLE TAVIZ ETMEDEN MÜCADELE ETMELIYIZ"

Söz konusu projelerin sadece Irak’in degil, tüm bölgenin kalkinmasina katki saglayacagini kaydeden Disisleri Bakani Çavusoglu, “Projelerin hayata geçirilmesi için tüm bölge ülkeleri ile isbirligi yapmaya haziriz. Güvenlik olmadan ekonomik kalkinmaya, ekonomik kalkinma olmadan da kalici istikrara ulasmamiz mümkün degildir. Bölgemizde güvenlige en büyük tehdit ise terörizmdir. Bölgesel is birligini, barisi ve istikrari zehirleyen terör örgütleriyle taviz etmeden mücadele etmeliyiz” seklinde konustu.



"PKK TERÖR ÖRGÜTÜNÜN IRAK’TAKI MEVCUDIYETINI ASLA KABUL ETMEYECEGIZ"

Çavusoglu, “Bölgemizde ve Irak’in geleceginde terörizme asla yer olamaz. DEAS, YPG, PKK ve FETÖ terör örgütleri ile ayni zamanda mücadele eden bir ülke olarak terörün karanlik yüzünü gayet iyi biliyoruz” ifadelerini kullanan Çavusoglu“ DEAS, YPG ve PKK gibi terör örgütleri bölgesel güvenligi de tehdit ediyor. PKK terör örgütünün Irak’taki mevcudiyetini asla kabul etmeyecegimizi bu vesile ile vurgulamak isterim. Tüm dost ve komsu ülkelerden bu terör örgütleri ile mücadelemize destek vermesini bekliyoruz" ifadelerini kullandi.

"SIYASI ISTIKRARIN TESISI IÇIN ANAYASAL SÜRECIN TAMAMLANMASI BÜYÜK ÖNEM TASIYOR”

"Irak’in istikrarina tehdit olusturan, egemenligini ihlal eden bu terör örgütü ile mücadelede her türlü destek vermeye haziriz" diyen Çavusoglu, "Terör örgütleri ile basarili sekilde mücadele edilmesi için siyasi istikrarin saglanmasi gerekiyor, siyasi istikrarin tesisi için de anayasal sürecin tamamlanmasi büyük önem tasiyor” seklinde konustu.



"IRAK’TAKI SIYASI KURUMLARIN GÜÇLENDIRILMESINE YÖNELIK ÇABALARI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEGIZ"

Çavusoglu konusmasinda, “Kurumsallasmanin saglanmasi ve böylece devlette devamliligin temin edilmesi önemli bir ihtiyaç. Irak’taki siyasi kurumlarin güçlendirilmesine yönelik çabalari desteklemeye devam edecegiz. 10 Ekim’de seçimlerin yüksek katilim ve huzur içerisinde gerçeklestirilmesini temenni ediyoruz” dedi.



"BU BÖLGENIN INSANLARI OLARAK KENDI SORUNLARIMIZ EN IYI KENDIMIZ BILIR VE KENDIMIZ ÇÖZERIZ"

Irak’in ve özellikle de Bagdat’in, medeniyetlerin en önemli merkezlerinden biri oldugunu aktaran Çavusoglu, “Beytül Hikmet gibi dönemin en büyük ilim merkezidir, Fuzuli gibi çaglari asan bir sair, ilk yazili kanunu ve tarim bu topraklarda dogdu. Ortak tarihimiz ne zaman birlik olabilirsek o zaman ileriye gittigimizin, ne zaman aramiza nifak girse o zaman geri kaldigimizi sayisiz örnekleri ile doludur. Zaman aramizdaki farkliliklari bir kenara birakip ortak noktalarimiza odaklanma zamanidir. Bu bölgenin insanlari olarak kendi sorunlarimiz en iyi kendimiz bilir ve kendimiz çözeriz. Sonuç vermeye dis müdahaleler de ancak bu yolda önlenir” dedi.

(Abdulkadir Hacioglu/IHA)
Kaynak: İHA