Büyükada Rum Yetimhanesi Restorasyon Hazirliklari Basladi

1964 senesinden bu yana kapali olan ve tamamen yikilma tehlikesi altinda olan Büyükada Rum Yetimhanesi Binasi için restore çalismalari öncesi bilgilendirme toplantisi gerçeklestirildi. Yetimhanenin son hali ise havadan görüntülendi.

Büyükada Rum Yetimhanesi Restorasyon Hazirliklari Basladi
2018 yilinda ‘Avrupa’nin tehlike altindaki 7 Kültürel miras alanindan biri’ olarak ilan edilen Büyükada Rum Yetimhanesi binasinin kurtarilmasi için çalismalar basladi.

Istanbul Büyüksehir Belediyesi istiraki BIMTAS tarafindan yapilan dijital belgeleme, rölöve çizimleri ve malzeme analizleri ilgili anitlar kuruluna sunuldu, restitüsyon çizimleri ise hizla devam ediyor.

Restorasyon sürecine dair baslatilan çalismalarin toplumun genis kesimleri ve proje paydaslari ile paylasilmasi amaciyla, Istanbul Rum Patrikhanesi Yetimhane binasinin bahçesinde bir bilgilendirme toplantisi düzenlendi.

Toplantiya, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, Adalar Belediye Baskani Erdem Gül, Ekümenik Patrik Bartholomeos, Europa Nostra Türkiye Baskani Burçin Altinsay Özgüner ve proje koordinatörü Laki Vingas katilim sagladi.

Öte yandan, tarihi Büyükada Rum Yetimhanesi havadan görüntülendi.

"Çalismalarin destekçisi olacagiz"

Program kapsaminda konusan Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, “Farkli din ve kültürlerin yasadigi sehrin adi Istanbul’dur. Bizim vazifemiz kültürel miraslarin korunmasidir. Bu yapilarin restorelerini tamamlamaya gayret ediyoruz. Özellikle azinlik vakiflariyla yasanan sorunlar Cumhurbaskanimizin öncülügünde çözüme kavusturduk. Buradaki Rum Yetimhanesi 1. dereceden tarihi sit. Burada yürütülen çalisma da iki önemli baslik için titizlikle çalismalar yürütülüyor. Ilk sor restorasyon nasil olacak? Ikinci soru ise restore sonrasi bina hangi fonksiyonla varligini sürdürecek? Böylesine önemli bir yapi belli bir asamaya getirilmis. Su an için neler yapilacagi konusuluyor. Biz de bu süreçte yürütülen çalismalarin destekçisi olacagiz" diye konustu.

Kaynak: İHA