Büyükada Rum Yetimhanesi'nin Restorasyon Sürecinde Ortak Hareket Çagrisi Açiklamasi

Avrupa'nin en büyük ahsap yapisi olan, 57 yildir hizmet vermeyen yetimhanenin bahçesinde Fener Rum Patrigi Bartholomeos'un ev sahipliginde bilgilendirme toplantisi yapildi Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan: 'Bu süreç, basindan beri Cumhurbaskanimizin liderliginde mülkiyeti çözülmüs ve belli bir yapim asamasina gelmis. Burada yapilan is Kültür ve Turizm Bakanliginin asli isidir. Bu süreçte biz de üzerimize düseni yapmaya ve ayaga kaldirma hususunda elimizden geleni göstermeye gayret gösterecegiz' Fener Rum Patrigi Bartholomeos: 'Kapsamli bir el birliginden çikacak güç ile yillarin birikimi bu sorun çözülebilir ve yetimhane 'sehirlerin kraliçesi' olarak tarif edilen Istanbul'a kazandirilabilir' Büyükada Yetimhanesi Restorasyon Projesi Koordinatörü Laki Vingas: 'Binanin fonksiyonunun belirlenmesi konusunda eylülekim aylarinda uzmanlarin katilacagi bir çalistayin düzenlenmesi ve tabii ki restorasyon için finans imkanlarinin tespit edilmesi önceliklerimiz arasinda olacaktir' IBB istiraki BIMTAS A.S Genel Müdür Yardimcisi Nazim Akkoyunlu: 'Yapinin tamaminda döseme kirisleri yüzde 60 tasiyiciligini yitirmistir. Yapinin bir yikim sürecine girmemesi için koruyucu bir örtü sistemi ve destek unsurlari yerlestirilmelidir'

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, Büyükada Rum Yetimhanesi'nde restorasyon sürecini önemsediklerini belirterek, "Bu süreç, basindan beri Cumhurbaskanimizin liderliginde mülkiyeti çözülmüs ve belli bir yapim asamasina gelmis. Burada yapilan is Kültür ve Turizm Bakanliginin asli isidir. Bu süreçte biz de üzerimize düseni yapmaya ve ayaga kaldirma hususunda elimizden geleni göstermeye gayret gösterecegiz." dedi.

Avrupa'nin en büyük ahsap yapisi olan ancak 57 yildir hizmet vermeyen yetimhanenin bahçesinde, Fener Rum Patrigi Bartholomeos'un ev sahipliginde, restorasyon sürecine iliskin bilgilendirme toplantisi düzenlendi.

Toplantiya, Demircan'in yani sira Adalar Kaymakami Mustafa Ayhan, Adalar Belediye Baskani Erdem Gül, Avrupa Birligi (AB) Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, IBB istiraki BIMTAS A.S Genel Müdür Yardimcisi Nazim Akkoyunlu, Europa Nostra Türkiye Baskani Burçin Altinsay Özgüner, Adalar Vakfi Baskani Halim Bulutoglu, Yetimhane Restorasyon Projesi Koordinatörü Laki Vingas, Rum cemaati temsilcileri, bazi uzmanlar ve diplomatik misyon temsilcileri katildi.

Restorasyondaki teknik ilerlemeler ve karsilasilan zorluklarin aktarildigi toplantida, gelecek aylarda özellikle binanin fonksiyonunun netlestirilmesi için genis katilimli çalistayin düzenlenecegi kaydedildi.

Toplantida, ön restorasyon çalismalari sürecindeki dijital belgeleme, drone ve lazer taramalari sonucunda ortaya çikan 3 boyutlu ve rölöve çizimleriyle binanin fiziksel durumuna iliskin bazi detaylar anlatildi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Demircan, burada yaptigi konusmada, Beyoglu Belediye Baskani oldugu dönemde Istanbul'un kültürel zenginliginin korunmasi için çalismalar yaptiklarini, din, dil ve kültürel farkliliklari her zaman bir zenginlik olarak gördüklerini söyledi.

Azinlik vakiflariyla alakali sorunlari Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde çözdüklerini belirten Demircan, "Benzer birçok sorunu ben de Beyoglu'nda yasadim. Tarlabasi'nda terk edilmis yapilar beni hep hüzünlendirmistir." diye konustu.

Demircan, Istanbul'un farkli dillerin, dinlerin ve kültürlerin yasadigi bir sehir oldugunu kaydetti.

Vazifelerinin kültürel mirasin korunmasini saglamak olduguna dikkati çeken Demircan, söyle devam etti:

"Bu sadece Istanbul'da degil bütün Türkiye'de böyle. Azinlik vakiflariyla alakali sorunlar da Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde çözüldü. Burasi birinci dereceden tarihi bir eser. Rölöve ve restitüsyon çalismalari da tamamlanmis. Hangi fonksiyonda kullanilacagina dair de çalistay daveti yapiliyor. Bütün tarihi eserlerde en önemli sey, aslinda basindan sorulmasi gereken soru tam budur: Restorasyon ve bundan sonraki süreçte hangi fonksiyonda kullanilacagi... Degerli Patrigimiz, o konuyla ilgili de zihninde nasil yapilacagi hususunda hazirliklarini yapmis. Bu süreç, basindan beri Cumhurbaskanimizin liderliginde mülkiyeti çözülmüs ve belli bir yapim asamasina gelmis. Burada yapilan is Kültür ve Turizm Bakanliginin asli isidir. Bu süreçte biz de üzerimize düseni yapmaya ve ayaga kaldirma hususunda elimizden geleni göstermeye gayret gösterecegiz."

Fener Rum Patrigi Bartholomeos, yetimhanenin restorasyonuyla kültürel ve mimari bir zenginligin gelecege aktarilabilecegini söyledi.

Yetimhanenin yillarca yetimleri koruma gibi kutsal bir misyona sahip oldugunu dile getiren Bartholomeos, "Mimari özellikleriyle tüm dünyaca bilinen bu bina ayni zamanda toplumsal dayanismanin, ilerici egitimin, fedakarligin ve sefkatin abidesidir. Bugün de son derece ihtiyaç duydugumuz bu manevi degerlerin somut ve tarihe mal olmus halidir. Yetimhanenin son 10 yillarda yasadigi ve hepimizi üzen erime sürecine dur demek vatandas bilinci olan herkesin vicdani görevidir. Çünkü yetimhane hepimizin ortak degeridir ve kaderi bizlerin sorumlulugundadir." ifadelerini kullandi.

Bartholomeos, bu nedenle tüm teknik ve ekonomik zorluklara ragmen yetimhaneyi ayaga kaldirmak için çalistiklarini dile getirdi.

Restorasyon noktasinda devlet makamlari, belediyeler, sivil toplum kuruluslari ve tüm Istanbul sevdalilarina ulasarak desteklerini almayi arzuladiklarini kaydeden Bartholomeos, "Ancak böyle kapsamli bir el birliginden çikacak güç ile yillarin birikimi bu sorun çözülebilir ve yetimhane 'sehirlerin kraliçesi' olarak tarif edilen Istanbul'a kazandirilabilir." dedi.

Büyükada Yetimhanesi Restorasyon Projesi Koordinatörü Laki Vingas ise projede ön çalismalarin tamamlandigini belirtti.

Vingas, restorasyon öncesi binanin korunmasina yönelik geçici destekleme tedbirlerinin rölöveye uygun sekilde Anitlar Kuruluna sunulmasinin hedeflendigini kaydederek, "Binanin fonksiyonunun belirlenmesi konusunda eylül-ekim aylarinda uzmanlarin katilacagi bir çalistayin düzenlenmesi ve tabii ki restorasyon için finans imkanlarinin tespit edilmesi önceliklerimiz arasinda olacaktir. Bu bina yikinti halindeyken mimari, tarihi ve kültürel degerine kiymet vermek ve gelecekteki potansiyeline inanarak, onu yeniden Istanbul'a kazandirmak için gerek devletimiz gerek patrikhanemiz gerekse sehrimizin yerel yönetimleri ve sivil toplum kuruluslari olarak elimizi tasin altina koymak, birçok bilinmezlige ragmen bu iradeyi göstermek ve canli tutmak bugün hepimizin atacagi yegane anlamli adimdir." degerlendirmesini yapti.

Ön restorasyon projesinin yürütücüsü IBB istiraki BIMTAS A.S Genel Müdür Yardimcisi Akkoyunlu da binayla ilgili dijital belgeleme, drone ve lazer destekli 3 boyutlu çizimler hazirlanmasi ve rölöve gibi çalismalarin 30 kisilik bir ekiple, 45 gün sahada çalisarak tamamlandigini söyledi.

Akkoyunlu, yetimhanenin çatisinin yüzde 50'sinin yikik ve tamaminin hasarli olduguna dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Dördüncü katin yüzde 60'i çökmüs, 3 ve 4. kat dösemelerinin yüzde 40'i kiriktir. Yapinin tamaminda döseme kirisleri yüzde 60 tasiyiciligini yitirmistir. Yapinin bir yikim sürecine girmemesi için koruyucu bir örtü sistemi ve destek unsurlari yerlestirilmelidir. Binayla ilgili KUDEB Konservasyon ve Restorasyon Laboratuvari tarafindan gözlemsel olarak incelenmis ve 43 adet ahsap, 1 tane tugla, 1 adet tas, 3 adet boya, 9 adet siva, 18 harç numunesi alinmistir."

Kaynak: AA