Küllüoba'da 5 Bin Yillik Küp Mezarlarda Çocuk Iskeletleri Bulundu

Eskisehir'in Seyitgazi ilçesindeki Küllüoba Höyügü kazisinda bulunan küp seklindeki 25 mezardan çikan buluntular, Hacettepe Üniversitesi Antik DNA Laboratuvari'nda incelenecek Kazi baskani Doç. Dr. Murat Türkteki: 'Mezarlarin bazilarinda 'ölü hediyesi' dedigimiz bulgulara rastladik. Bunlar arasinda mühürler, saç halkalari ve çesitli takilari sayabiliriz'

DENIZ AÇIK - Eskisehir'de, Seyitgazi ilçe merkezinin 15 kilometre kuzeydogusunda yer alan Küllüoba Höyügü kazisinda, küp seklinde 25 çocuk mezari ve içlerinde iskeletler bulundu.

Tunç Çagi'nda 1600 yil boyunca kesintisiz yerlesik hayat sürülen Küllüoba'da, 350 metre boyunda, 150 metre enindeki höyükte 1996'dan bu yana, tarihin gün isigina çikarilmasina yönelik çalisma yapiliyor.

Kazida bu sene, Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi (BSEÜ) öncülügünde Hacettepe ve Batman üniversitelerinden ögretim üyeleri ve ögrencilerden olusan 35 kisilik ekip görev yapiyor.

Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügünden alinan izinler dogrultusunda süren kazida Tunç Çagi izlerini arayan ekip, bir mezarlik alani tespit etti.

Bölgedeki kazida, 5 bin yil öncesine ait oldugu tahmin edilen ve çocuk mezari oldugu belirlenen küp seklinde 25 mezar ortaya çikarildi. Bunlarin içlerinde çocuk iskeletlerinin yani sira mühür, saç halkalari ve takilara rastlandi.

- Anne karnindaki pozisyonda yerlestirilmisler

Kazi baskani ve BSEÜ Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Murat Türkteki, AA muhabirine, 2021 yili kazisina bu ay basladiklarini söyledi.

Çalismalarinin, 5 bin yil öncesine ait mezarlik alaninda sürdügünü belirten Türkteki, su bilgileri paylasti:

"Gömü gelenekleri içinde çömlek mezarin yaygin oldugunu tespit ettik. Tas sanduka denilen mezar tiplerine de az olmakla birlikte rastladik. 30'un üzerinde mezar saptadik. Bunlarin 25'i çocuklara ait. Bu çömlek mezarlarin bazilarinda 'ölü hediyesi' dedigimiz bulgulara rastladik. Bunlar arasinda mühürler, saç halkalari ve çesitli takilari sayabiliriz. Milattan önce 3 bin yillarina ait çocuk mezarlari, çogunlukla çömlek içine anne karnindaki pozisyonda yerlestirilmis. Bu alandaki çalismalarimizi Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü ile ortak gerçeklestiriyoruz."

Türkteki, mezarlardaki kemiklerin Hacettepe Üniversitesi Antik DNA Laboratuvari'nda incelenecegini bildirdi.

O dönem çocuk ölümlerinin ve erken yasta ölümlerin fazla oldugunu dile getiren Türkteki, "Milattan önce 3 binli yillar, yasam süresinin sinirli oldugu bir dönem. 45 yasindaki bir insan o döneme göre çok yasli sayilabilir. Beslenme ve hastaliklar insan yasaminda önemli rol oynuyor. Dönem için Anadolu'daki gömü tipini çömlek mezarlar olusturuyor. Özellikle Iç Anadolu ve Iç Bati Anadolu'da daha yaygin bir gömü sekli. Tas sanduka mezar tipi de daha özeldir." diye konustu.

Doç. Dr. Türkteki, desteklerinden dolayi Kültür ve Turizm Bakanligi, Türk Tarih Kurumu ve Eskisehir Büyüksehir Belediyesine tesekkür etti.
Kaynak: AA