ABD Istihbarati Açiklamasi Kovid-19'Un Biyolojik Silah Olarak Gelistirildigine Inanmiyoruz

ABD istihbarati, Baskan Joe Biden'in talimati üzerine 90 günlük arastirmalari sonucu hazirladiklari raporda Kovid-19'un kökenine karsi ortak bir sonuca ulasamadiklarini ancak virüsün biyolojik silah olarak gelistirildigine inanilmadigini vurguladi.

ABD istihbarat ajanslari, 90 günlük incelemelerinin ardindan ABD Baskani Joe Biden'a sunduklari ve Kovid-19'un kökenini arastirdiklari raporun bir bölümünü kamuoyu ile paylasti.

Istihbarat ajanlarinin Kovid-19'un kaynagina iliskin henüz ortak bir kaniya varamadigina isaret edilen raporda, ABD Istihbarat Toplulugunun 4 üyesinin virüsün bir hayvandan insana geçtigine dair inancinin az oldugu belirtildi. Öte yandan besinci bir ajansin da ilk insan enfeksiyonunun bir laboratuvarda basladigina dair orta derecede ikna oldugu vurgulandi.

Raporda, tüm istihbarat kurumlarinin virüsün biyolojik silah olarak gelistirildigine inanmadiginin alti çizildi.

Çin'in ABD ve uluslararasi toplumla virüsün kökenine yönelik arastirmalar konusunda tam koordinasyona geçmemesinin önlerindeki en büyük engel oldugu vurgulandi.

- Biden'dan açiklama

Öte yandan ABD Baskani Joe Biden, yaptigi yazili açiklamada, istihbarat kurumlarinin kendisine rapora iliskin detayli bir brifing verdigini kaydetti.

ABD'de yüz binlerce insanin hayatina mal olan Kovid-19'un kökeni bulunana kadar rahat uyku uyumayacaklarini belirten Biden, Çin'in tavrinin virüsün kökeninin bulunmamasindaki en büyük etken oldugunu kaydetti.

- Biden istihbarattan 90 gün içinde rapor istemisti

ABD Baskani Joe Biden 26 Mayis'ta yaptigi yazili açiklamada mart ayinda istihbarattan Kovid-19'un kökenini arastirmalarini istedigini ve bu raporu ay basinda eline aldigini bildirmisti.

Biden açiklamasinda, "Istihbarat Toplulugundan, bizi kesin bir sonuca daha da yakinlastiracak bilgileri toplama ve analiz etme çabalarini iki katina çikarmalarini ve bunu bana 90 gün içinde rapor etmelerini istedim." ifadesini kullanmisti.

Kaynak: AA