2020'De Sera Gazi Salinimi 800 Bin Yildir Kaydedilen En Yüksek Seviyeye Çikti

Iklim degisikligine neden olan atmosferdeki sera gazi yogunlugunun 2020'de 800 bin yildir kaydedilen en yüksek seviyeye çiktigi bildirildi.

Amerikan Meteoroloji Derneginin (AMS) yayimladigi 2020 Iklim Degisikligi raporunda sera gazlarindan biri olan karbondioksit miktarinin (CO2) milyonda 412,5 birime (ppm) yükseldigi belirtilerek, bunun 2019 yilindakinden 2,5 ppm daha yüksek ve 800 bin yildir kaydedilen en yüksek seviye oldugu ifade edildi.

Raporda söz konusu kayitlara 800 bin yil önce olusan buzullarin incelenmesiyle ulasildigi belirtildi.

Raporda, 2020'de küresel yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin ekonomik faaliyetlerde yol açtigi kesinti nedeniyle insan üretimi karbondioksit seviyesinde görülen yüzde 6-7 civarindaki düsüsün, atmosferdeki yogunlugu düsürmeye yetmedigi kaydedildi.

Fosil yakit tüketiminden kaynaklanan karbon yogunlugunun 2020'de, 1999-2019 yillarindaki ortalamasinin yüzde 30 üzerinde çiktigi belirtildi.

2020'de metan gazi yogunlugunda görülen 14,8 ppm artisin da kayitlara geçen en büyük yillik artis oldugu ancak bu anormal yükselisin nedeninin henüz açiklanamadigi vurgulandi.

Raporda, 2020 yilinda tüm dünyada sicakliklarin da ortalamanin üzerinde seyretmesinin çevresel degisikliklere yol açtigina isaret edildi. Dünyadaki buzullar 33 yildir kütle kaybederken dag ve kutuplardaki don bölgelerinde sicaklik rekor seviyeye ulasti.

Küresel deniz seviyesinin her on yilda yaklasik 3 santimetre yükseldigi belirtilen raporda, 2020'nin deniz seviyesinde yükselisin üst üste rekor kirdigi 9'uncu yil oldugu bildirildi.

Atmosfer ve iklim degisiklikleri dünyanin farkli bölgelerinde asiri yagis ve kurakliga neden olurken, kuraklik bölgelerinde yangin için ideal ortam olustu.

2020'de ABD'nin batisindaki yanginlar 2003-2010 ortalamasindan yaklasik 3 kat fazla karbon salinimina yol açti.

Kuzey Kutbu'ndaki yanginlarin karbon salinim seviyesi ise bir önceki yila göre yüzde 34 artis gösterdi.

- Türkiye en sicak üçüncü yilini yasadi

Raporun Türkiye ve Güney Kafkasya bölümünde, bölgedeki sicakliklarin yillik ortalamanin 1 ila 1,6 santigrat derece üzerinde seyrettigi belirtildi.

Raporda, Türkiye'de ortalama sicakliklarin 1,4 santigrat derece üzerinde geçen 2020'nin ülkede kayitlara geçen en sicak üçüncü yil oldugu bilgisi yer aldi.

Ilkbahar aylarinda sicaklik ülkenin dogusunda mevsim normallerinin 4 santigrat derece üzerine çikarken, sonbaharda ülke genelinde sicakligin normalin 2,5 santigrat derece üzerinde gerçeklestigi bildirildi.

Kaynak: AA