Tatil Bölgelerinde Elektrik Tüketimi Yükseliyor

Türkiye'de hava sicakliginin giderek artmasiyla Ege bölgesi ve güney kesimlerde elektrik tüketiminin arttigi bildirildi.



Elektrik tedarikçileri karsilastirma internet sitesi encazip.com'un yaptigi açiklamaya göre, Toroslar, Gediz, Aydem ve Akdeniz elektrik dagitim bölgelerinde yaz aylarinda elektrik tüketimi yükselirken Bogaziçi, Baskent ve Uludag elektrik dagitim bölgelerinde ise düsüyor.

Türkiye'de hava sicakliginin giderek artmasiyla Ege bölgesi ve güney kesimlerde elektrik tüketimi artis gösteriyor. Istanbul, Ankara gibi büyük sehirlerden yazlik bölgelere gidenlerle birlikte yazlik bölgelerde artan nüfus elektrik tüketimine de yansiyor.

Ayrica klima, vantilatör, buzdolabi, dondurucu gibi elektronik cihazlarin daha fazla çalismasi da elektrik tüketiminin artmasinda rol oynuyor.

encazip.com tarafindan derlenen Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumunun geçmis dönem elektrik tüketim raporlarina göre, Mugla, Aydin ve Denizli sehirlerini kapsayan Aydem bölgesinde ve Antalya'yi içine alan Akdeniz dagitim bölgesinde temmuz, agustos ve eylül aylarinda elektrik kullanim miktarinin düzenli olarak yükseldigi görülüyor.

Ankara, Bartin, Çankiri, Karabük, Kastamonu, Kirikkale ve Zonguldak illerini kapsayan Baskent dagitim bölgesinde ve Bursa, Balikesir, Çanakkale ve Yalova illerini kapsayan Uludag dagitim bölgesinde ise yaz aylarinda kullanilan elektrik miktari azaliyor. 16 milyon nüfusa sahip Istanbul'da ise elektrik tüketiminde sinirli da olsa bir azalma oluyor ve yaz aylarindaki artis ülke ortalamasinin çok altinda kaliyor.

Meskenlerde Antalya, Mugla ve Izmir’de temmuz, agustos ve eylül aylarinda elektrik tüketimi her yil artiyor. Otellerin ve tatil köylerinin yogun oldugu Antalya, Izmir ve Mugla’da temmuz, agustos ve eylül aylarinda ticarethane tüketiminde yüzde 237 oranina kadarlik bir artis yasaniyor. Agustos ve temmuz aylarinda, her mevsim yagis alan Karadeniz Bölgesi hariç her bölge ve sehirde tarimsal elektrik tüketiminde artis gözleniyor.

Antalya, Hatay, Adana, Mugla ve Izmir her yil yaz aylarinda elektrik tüketimi en çok artan iller arasinda bulunuyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Çagada Kirim yaz aylarinda elektrik tüketiminin arttigini belirterek, "Bunun arkasindaki en büyük neden ise artan sicakliklar nedeniyle kullanimi yayginlasan klima veya vantilatör gibi iklimlendirme aletleri. Temmuz, agustos ve eylül aylarini kapsayan yazlik turizm döneminde yazlik bölgelerde elektrik tüketiminin artmasi ve ayni dönem için büyüksehirleri içine alan dagitim bölgelerinde elektrik tüketiminde önemli bir yükselme olmamasi, hatta düsüs olmasi yaz aylarinda nüfusun güney bölgelere dogru kaydigini gösteriyor." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA