Merkel Açiklamasi 'Afganistan'daki Kazanimlarin Korunmasi Için Taliban Ile Görüsmeler Devam Etmeli'

Almanya Basbakani Angela Merkel, Federal Meclis’te yaptigi konusmada, "Afganistan’daki kazanimlarin korunmasi için Taliban ile görüsmeler devam etmeli" dedi.

Merkel Açiklamasi 'Afganistan'daki Kazanimlarin Korunmasi Için Taliban Ile Görüsmeler Devam Etmeli'
Almanya Basbakani Angela Merkel, baskent Berlin’de düzenlenen Federal Meclis toplantisinda Afganistan’la ilgili konustu.

Merkel meclise hitaben yaptigi konusmada, Almanya’nin, askerleri ve yardim kuruluslariyla birlikte çalisan ve ABD öncülügündeki askeri tahliye operasyonunun sona erecegi 31 Agustos tarihine kadar Afganistan’dan ayrilmak isteyen Afganlara yardim etmeye çalisacagini söyledi.

Birkaç gün içinde ülkedeki hava trafiginin sona ermesinin, Taliban’in kontrolü ele geçirilmesiyle birlikte zor durumda kalan Afganlara yardim etme çabalarinin da sonlanmasi anlamina gelmemesi gerektigini belirten Merkel, "Bu nedenle Kabil Havaalani’ndan sivilleri tahliye operasyonlari da dahil olmak üzere bize yardim edenleri nasil koruyabilecegimizi bulabilmek için her düzeyde yogun bir sekilde çalisiyoruz” dedi.

"Afganistan’daki kazanimlarin korunmasi için Taliban ile görüsmeler devam etmeli" diyen Merkel, Almanya’nin Taliban ile konusmaya hazir oldugunu ancak kosulsuz anlasma teklif edilmeyecegini söyledi.



Birlesmis Milletler (BM) organlarinin Afganistan’dakilere ve ülkeden kaçanlara insani yardim saglama konusunda destekleyecegini kaydeden Merkel, Almanya’nin simdiye kadar 4 bin 600’den fazla kisiyi tahliye ettigini ifade etti.

Merkel ayrica, "Afgan birliklerinin Taliban karsisinda bu kadar çabuk pes etmesini ya da hiç direnise kalkismamasini hesaba katmamistik” dedi.

Öte yandan su ana kadar yaklasik 4 bin 600 kisiyi Afganistan’dan tahliye eden Almanya, tarihindeki en büyük yabanci hava tasimaciligini gerçeklestirmis oldu.
Kaynak: İHA