Lübnan'da Hastanelerdeki Yakit Krizinden Dolayi Hastalarin Tehlike Ile Karsi Karsiya Oldugu Uyarisinda Bulunuldu

Lübnan'daki Hastaneler Sendikasi, ülkedeki hastanelerin çogunda en fazla iki gün yetecek kadar yakit bulunmasindan dolayi hastalarin tehlike ile karsi karsiya oldugu konusunda uyardi.

Sendikadan yapilan yazili açiklamada, Trablus Sam ve Zehrani depolama tesislerindeki yakitin bitmesi ve özel ithalat sirketlerinde çok sinirli miktarlar kalmasinin ardindan mazot krizinin hastanelerin çalismalarina yansidigi kaydedildi.

Açiklamada, bu durumun, devletin herhangi bir sey yapmaktan aciz oldugunu gösterdigi ifade edildi.

- Ülkedeki akaryakit krizi

Son 30 yilin en büyük ekonomik krizinin yasandigi Lübnan'da devlet, günlük tüketilen 12 milyon litre civarindaki akaryakiti Merkez Bankasi üzerinden sübvanse ediyordu.

Merkez Bankasi, 12 Agustos itibariyla uygulanmak üzere akaryakita saglanacak döviz kredilerinin resmi kur yerine piyasadaki serbest kur üzerinden hesaplanacagini ve böylelikle akaryakit sübvansiyonunun kaldirilacagini açiklamisti.

Merkez Bankasi'nin akaryakita yönelik devlet destegini kaldirma kararindan sonra hükümet, 21 Agustos'ta yoksul aileler için "yardim karnesi" saglanincaya kadar yakittaki sübvansiyonu azaltarak sürdürecegini duyurmustu.

Basbakan Hassan Diyab, yaptigi açiklamada, Merkez Bankasi'nin sübvansiyonu kaldirma kararindan önce 3 bin 900 Lübnan lirasi üzerinden satisa sunulan akaryakitin 8 bin liradan vatandasin hizmetine sunulacagini, 8 bin liranin üzerindeki farkin ise devlet tarafindan üstlenilecegini kaydetmisti.

Lübnan Enerji Bakanligi'na bagli Petrol Genel Müdürlügü, hükümetin kararindan sonra akaryakit fiyatlarina yüzde 66'dan fazla zam yapmisti. Yeni fiyatlar üzerinden ithal edilen yakit bugün itibariyla piyasaya sürüldü ancak krizin sonucu olan istasyon önlerindeki uzun kuyruk manzaralari devam ediyor.

Kaynak: AA