Kiliçdaroglu, 'Kanaat Önderleri, Muhtarlar Ve STK Bulusmasi'nda Konustu Açiklamasi (2)

'Iktidar olursak, ilk 6 ayda milleti rahatlatacagiz. Pandemi döneminde esnaf büyük sikintilar çekti, bankalardan kredi alindi, faizler birikti, geliri yok, ödeyemiyor. Bütün o faizleri silecegiz' '5 yil içinde Türkiye farkli bir Türkiye olacak, bölgesinin en güçlü, en dinamik, en enerjik ülkesi olacak'

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, "Iktidar olursak, ilk 6 ayda milleti rahatlatacagiz. Pandemi döneminde esnaf büyük sikintilar çekti, bankalardan kredi alindi, faizler birikti, geliri yok, ödeyemiyor. Bütün o faizleri silecegiz." dedi

Kiliçdaroglu, Ihlamur Kasri'nda düzenlenen "Kanaat Önderleri, Muhtarlar ve STK Bulusmasi"nda yaptigi konusmada, terörün Avrupalilar tarafindan Islamofobiyle iliskilendirildigini belirterek, bu konudan duydugu rahatsizligi dile getirdi.

Kendisini ziyaret eden tüm büyükelçilere bunun dogru olmadigini söyledigini aktaran Kiliçdaroglu, söyle konustu:

"Islamofobi dediginiz zaman sanki Islamiyet suçun kaynagiymis gibi. Öyle bir anlayis olmaz. Sanki sadece terör Islam ülkelerinde oluyormus gibi... Bir yerde terör varsa insan haklari baglaminda elestirirsin ama terörü Islam ile bagdastirdigin zaman bu olmaz. Söylüyorum, bizim dinimiz baris dinidir. Bizde kavga, öfke, kin, kul hakki yemek yoktur. Bir yerde terör olur, terör varsa terörün üzerine gidersin, yakalarsin, suçlarsin, mahkemeye çikarirsin vesaire ama terörü Islamofobi olarak tanimlarsaniz bu dogru degildir. Bütün siyasetçilerin ve Batili siyasetçilerin de buna dikkat etmeleri gerektigini israrla ifade ediyorum."

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, ülkede huzurun saglanabilmesi için, hangi görüsten, kimlikten ve inançtan olursa olsun, hangi yasam tarzini benimserse benimsesin insanlarin huzuru için çalisilmasinin temel ilke edinilmesi gerektigini söyledi.

Ülkeye "gerçek anlamda" demokrasiyi getirmek zorunda olduklarini vurgulayan Kiliçdaroglu, "Demokrasi ayni zamanda herkesin can ve mal güvenligini saglamaktir. Herkesin can ve mal güvenligini saglamak ne demektir? Mahkemelerin adil, bagimsiz olmasi demektir. Siyasi otoritenin talimatina göre karar vermeyen mahkemeler demektir." degerlendirmesinde bulundu.

- "1 milyonun üzerinde üniversite mezunu var issiz"

Kiliçdaroglu, maliye ve para politikalarinin da üretime dönük olmasi gerektigine isaret ederek "Ben disardan aliyorum derseniz, issizligi toplumun önüne temel bir sorun olarak koymus olursunuz. 10 milyon kisi issiz, 1 milyonun üzerinde üniversite mezunu var issiz, herkes is ariyor. Bugday, canli hayvan, et, makarna, mercimek, nohut disardan. Türkiye'de alan mi yok, çiftçi mi yok, toprak mi, su mu yok? Her sey var. Niye disardan, hangi gerekçeyle disardan?" diye sordu.

Güçlü bir sosyal devlet insa etmenin önemini vurgulayan Kiliçdaroglu, bunun için Aile Destekleri Sigortasi'nin olmasi ve bir ailenin geliri belli bir rakamin altindaysa devletin o ailenin hesabina para yatirmasi gerektigini anlatti.

- "Dis politika kavga degil baris üzerine insa edilmeli"

Kiliçdaroglu, dis politikanin da kavga degil baris üzerine insa edilmesi gerektigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Allah nasip eder, sizler de destek verirseniz, mülteci sorununu çözmeye kararliyim. En geç iki yil içinde bu kardeslerimizin evlerini, yollarini, kreslerini, hastanelerini, okullarini yapacagiz ve diyecegiz ki 'Buyurun kardesim bak Suriye'de evini, yolunu, hastaneni, kresini yaptik'. Parayi nerden alacagiz, gidecegiz Avrupa'ya 'Kardesim sen mülteciler gelmesin diyorsun, o zaman bu yatirima destek vereceksin.' Yeter mi? Yetmez. Gaziantep'teki sanayicilere diyecegiz ki 'Sizi tesvik ediyoruz, gidin oralarda fabrika, çalisin' Yeter mi? Hayir. Esad'la görüsecegiz. 'Kardesim su anda kendi vatanina gelen vatandaslardan bir kisinin bile burnu kanamayacak, bunlarin güvenligini gerekirse siz, gerekirse biz beraber saglayacagiz. Herkes kendi ülkesinde huzur içinde yasayacak'."

- "5 yil içinde Türkiye, farkli bir Türkiye olacak"

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, söyle konustu:

"Sizlerin oylariyla Allah nasip eder de iktidar olursak önce milletin rahatlamasi lazim, ilk 6 ayda milleti rahatlatacagiz. Pandemi döneminde esnaf büyük sikintilar çekti, bankalardan kredi alindi, esnaf kefalet kooperatiflerinden kredi alindi, faizler birikti, geliri yok, ödeyemiyor. Bütün o faizleri silecegiz. Tüm faizleri silecegiz ana parayi da makul sekilde taksite baglayacagiz. Ayni sekilde çiftçi perisan oldu. Ziraat Bankasindan, diger bankalardan veya Tarim Kredi Kooperatiflerinden borç aldi. Faizi ödeyemiyor, yüksek faiz. O faizi de silecegiz."

Suriye'deki Süleyman Sah Türbesi'nin sahibinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti oldugunu hatirlatan Kiliçdaroglu,"Süleyman Sah Türbesi'ni kaçirdik, topragimizi da terk ettik. Cumhuriyet tarihinde ilktir, topragimizi terör örgütüne teslim edip, kaçtik. Allah nasip ederse Süleyman Sah Türbesi'ni tekrar oraya götürecegiz ve oraya kendi bayragimizi dikecegiz." diye konustu.

Kiliçdaroglu, sunlari kaydetti:

"5 yil içinde Türkiye, farkli bir Türkiye olacak, bölgesinin en güçlü, en dinamik, en enerjik ülkesi olacak. 5 yil içinde siginmaci, mülteci sorunlarin tamamini çözecegiz. 5 yil içinde milyonlarca istihdam alani yaratmak zorundayiz. Bütün yatirimlar Istanbul'a. Kardesim bu ülkenin Siirt'i, Hakkari'si, Bingöl'ü, Giresun'u, Çankiri'si yok mu? Niye buralara da yapmiyorsunuz. Bütün bunlarin tamamini düzeltecegiz, göreceksiniz. Türkiye'de yatirimi da dengeli dagitmak zorundasiniz."

(Bitti)
Kaynak: AA