Kanser Hastalarinin Tedavisinde Yüzde 60-70 Radyoterapiye Ihtiyaç Duyuluyor

Medicana International Istanbul Hastanesi Radyasyon Onkoloji Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Özgür Ozan Seseogullari: 'Radyoterapi yöntemi, tek basina uygulanabildigi gibi kemoterapi ile birlikte cerrahi öncesi veya sonrasinda da uygulanabilir' 'Hastada nasil bir tedavi planinin uygulanacagi, uzman hekim ve saglik personellerinden olusan multidisipliner ekipler tarafindan yapilacak detayli muayeneler ve tani testlerinin ardindan belirlenir'

Medicana International Istanbul Hastanesi Radyasyon Onkoloji Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Özgür Ozan Seseogullari, tüm kanser hastalarinin yüzde 60-70'inde tedavinin herhangi bir asamasinda radyoterapiye ihtiyaç duyuldugunu belirterek, "Radyoterapi yöntemi, tek basina uygulanabildigi gibi kemoterapi ile birlikte cerrahi öncesi veya sonrasinda da uygulanabilir." ifadelerini kullandi.

Medicana International Istanbul Hastanesi'nden yapilan açiklamada, kalp ve damar hastaliklarindan sonra en fazla ölüme neden olan ikinci hastalik türünün kanser oldugu belirtilerek, görülme sikligi her geçen gün artan kanser hastaliginin, hücrelerin kontrolsüz sekilde bölünerek çogalmasina bagli olarak gelistigi ve vücutta kötü huylu belirtilere neden oldugu, belirli bir doku veya organini etkileyebilecegi gibi çevre doku ve organlara da metastaz yaparak daha büyük çapli kanser olgularini meydana getirebildigi kaydedildi.

Onkoloji kliniklerinde cerrahi yöntemlere ek olarak kanser tedavisi için tercih edilen iki temel uygulamanin bulundugu aktarilan açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Bunlar kemoterapi ve radyoterapidir. Kemoterapi, kanser hücrelerini etkileyen kimyasal ilaçlarin kullanimi ile kanserin tedavi edilmesidir. Kemoterapide tedavinin amaci, yogunlugu, uygulama süresi ve yan etkileri kanserin türüne göre farklilik gösterir. Diger tedavi yöntemi olan isin tedavisi (radyoterapi) ise kanser hücrelerinin iyonizan radyasyon isinlari kullanilarak tahrip edilmesi ve hastaligin bu sekilde tedavi edilmesini hedef alir.

Radyoterapi uygulamalari, radyasyon onkolojisi adli tibbi bilim dalinin uzmanlik alanina girer ve bu yöntemle yapilan tedavi islemleri radyasyon onkolojisi klinikleri tarafindan yürütülür. Radyasyon onkolojisi, iyonizan radyasyon kullanilarak yapilan tedavi islemlerinin kanser hücreleri üzerindeki etkilerini arastiran bilim dalidir. Radyasyon onkolojisi kliniklerinde yapilan uygulamalar, radyocerrahi ve radyoterapi olmak üzere iki farkli grup altinda incelenir. Her iki grupta yer alan tedavi islemleri de iyonizan radyasyon kullanilarak yapilir."

- "Radyasyon onkolojisi bölümlerinde görüntü rehberliginde volumetrik ark tedavisi kullanilir"

Açiklamada görüslerine yer verilen Medicana International Istanbul Hastanesi Radyasyon Onkoloji Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Özgür Ozan Seseogullari, hastada nasil bir tedavi planinin uygulanacaginin, uzman hekim ve saglik personellerinden olusan multidisipliner ekipler tarafindan yapilacak detayli muayeneler ve tani testlerinin ardindan belirlendigini bildirdi.

Tüm kanser hastalarinin yüzde 60-70'inde tedavinin herhangi bir asamasinda radyoterapiye ihtiyaç duyuldugunu aktaran Seseogullari, radyoterapi yönteminin tek basina uygulanabildigi gibi kemoterapi ile birlikte cerrahi öncesi veya sonrasinda da uygulanabildigini belirtti.

Seseogullari, radyasyon onkolojisi birimlerinde alaninda uzman hekimler tarafindan kisiye özel yaklasimlarla kanser tedavisi gerçeklestirildigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Radyasyon onkolojisi bölümlerinde yeni jenerasyon isin tedavi teknolojisi olan görüntü rehberliginde volumetrik ark tedavisi kullanilir. Radyoterapi; radyasyon onkologu ve radyoterapi teknikerleri ile ekip olarak planli bir sekilde yürütülür. Tüm cihazlarda network agi ile birbirine bagli oldugundan veri alisverisi yapabilir. Böylelikle tedavi sirasinda olusabilecek manuel hatalar en aza indirilir. Ayrica MR ve PET-CT araciligiyla yapilan görüntü alisverisi sayesinde hastalikli bölge daha dogru ve kesin olarak tespit edilebilir."

- "Radyasyon onkolojisi multidisipliner ekip çalismasi gerektiriyor"

Özgür Ozan Seseogullari, multidisipliner bir ekip çalismasi gerektiren kanser tedavisinde basari oraninin artirilmasi, yan etkilerin azaltilmasi ve hastaya en uygun tedavi yaklasiminin belirlenebilmesi için farkli uzmanliklara sahip hekimler tarafindan yapilacak olan takip ve muayenelerin önemini vurguladi.

Radyasyon onkolojisi kliniklerinde 6 yillik tip egitiminin yani sira 5 yil radyasyon onkolojisi egitimi almis uzman hekimlerin görev yaptigini aktaran Seseogullari, bu dalda çalisan hekimlerin, uzmanlik unvanlarini almadan önce radyoterapi uygulamalarina iliskin tüm fiziksel ve radyobiyolojik süreçlerin yani sira tedavi sonrasinda erken ve geç dönemde gelisen ve zamana yayilan her türlü yan etki hakkinda bilgi sahibi olduklarini kaydetti.

Seseogullari, radyoterapi tedavilerinde radyasyon onkologlarinin yani sira belirlenecek olan tedavi plani çerçevesindeki gerekli islemlerin tamamlanmasi, tedavide kullanilan cihazlara iliskin bakim ve teknik desteklerin saglanmasi konusunda radyasyon onkologlari ile birlikte çalisan radyoloji teknisyenlerinin görev yaptigini bildirdi.

Seseogullari, radyoloji teknisyenlerinin sorumluluklarina iliskin, "Hastanin tedavi esnasinda olmasi gereken pozisyonlarda tutulmasi, kumanda odasindan cihazlarin yönetimi, hasta ile iletisim kurulmasi, tedavi sirasinda gerekli görüntülerin alinmasi ve hastanin genel durumunun gözetilmesi gibi sorumluluklari vardir." ifadesini kullandi.

Radyasyon onkolojisi kliniklerinde hastalarin tedavi ve takibine iliskin tüm islemler sirasinda radyasyon onkologu ile birlikte çalisan, radyasyon onkolojisi üzerine özel egitim almis onkoloji hemsirelerinin görev yaptigini belirten Seseogullari, onkoloji hemsirelerinin; radyoterapiye iliskin esaslar, yan etkilerin azaltilmasina yönelik yapilmasi gereken uygulamalar, tedavi gereklilikleri gibi pek çok konuda hastalara egitim verdigini bildirdi.

Kaynak: AA