Izmir'deki Dogal Tas Fuarinda Sergilenen 'Anaformoz Atatürk' Eseri Ilgi Çekiyor

Çekyali sanatçi Patrik Prosko'nun antika niteligindeki 539 eserle, belli bir açidan bakildiginda Atatürk portresi olusturacak sekilde yaptigi düzenleme fuar ziyaretçilerinin begenisini topluyor.

Bu yil 26'inci kez kapilarini açan MARBLE Izmir Uluslararasi Dogaltas ve Teknolojileri Fuari'nda Çekyali sanatçi Patrik Prosko'nun anamorfoz teknigiyle yaptigi Atatürk eseri dikkatleri çekiyor.

Fuar Izmir'de düzenlenen MARBLE Fuari'nda Anadolu'nun çesitli bölgelerinden getirilen dogal taslar ve madencilik sektörü ürünlerinin yani sira çesitli sanat eserleri de sergileniyor.

Fuara katilan Temmer Marble firmasinin standinda sergilenen "Anamorfoz Atatürk" isimli eser ise fuar hollerindeki kalabaligi kendisine çekiyor.

Firma tarafindan siparisi verilen ve Çekyali sanatçi Patrik Prosko tarafindan 3 aylik çalisma sonucu tamamlanan anamorfoz teknigine sahip Atatürk portresi, ziyaretçilerin begenisini kazaniyor.

Sanatçinin Türkiye'deki antikacilardan topladigi birçogu Atatürk'ün yasadigi döneme ait 539 eseri bir araya getirdigi düzenleme, belli bir açidan bakildiginda Atatürk portresini olusturuyor.

- Sosyal medyada da ilgi görüyor

Temmer Marble Yönetim Kurulu Baskani Rüstem Çetinkaya, AA muhabirine, Afyon ve Bilecik’teki ocaklarinda üretim yaptiklarini, Londra, Atlanta ve Istanbul'daki ofisleriyle Türkiye ekonomisine katki sunduklarini belirtti.

Fuarda ürün satmaktan öteye geçmek istediklerini aktaran Çetinkaya, bunu da bir sanat eseriyle hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Sanatçi Prosko ile yollarinin kesismesinden sonra böyle bir esere karar verdiklerini isaret eden Çetinkaya, "Anamorfik denilen ve Yunanca 'yeniden sekil verme' anlaminda gelen sanat biçimiyle ugrasan sanatçimiz dünyada bu isi yapabilen 3 sanatçidan biri." dedi.

Prosko'nun siyasi figürlerin eserlerini yapmadigina deginen Çetinkaya, "Ancak biz ona Atatürk'ün siyasi bir figürden öte dünyaca taninan çok önemli bir lider oldugunu söyledik. 'Yurtta sulh cihanda sulh' anlayisiyla savasi son çare olarak gördügünü anlattik. O da yaptigi arastirmalar sonunda Atatürk'ü tanidi ve bu eseri yapmaya karar verdi." diye konustu.

Fuarin açilmasinin hemen ardindan sosyal medyada eserin çokça paylasildigini ve yogun ilgi gördügünü aktaran Çetinkaya, eserin 27 Agustos'a kadar fuarda sergilenecegini, gelecekte farkli sanat platformlarinda da sergilemek istediklerini bildirdi.

- "Parçalari antikacilar ve pazardan topladik"

Patrik Prosko ise Atatürk'ün hayatini ve degerlerini arastirinca siyasi bir figürden öte bir kisilik oldugunu anladigini ve eseri yapmaya karar verdigini ifade etti.

Eserde kullandigi parçalarin temini hakkinda bilgi veren Prosko, "Türkiye'ye çok sik geldim gittim. Eski yerleri, antikacilari, pazarlari dolastim. Özellikle hayatina dokunmus eserlere yer verdim. Sapka ile kilik kiyafet devrimini, harflerle harf devrimini, cetvelle onun geometriye olan ilgisini anlatmak istedim." dedi.

Prosko, esere gösterilen ilginin kendisini mutlu ettigini de sözlerine ekledi.

Eserde kullanilan T cetveli, bakir cezve, dünya atlasi daktilo, tespih, kol dügmesi ve kravat ignesi, köstekli saat, gramofon, kagni tekerlegi, kitap, madalya, dürbün, divit ve kalpak da dikkat çekiyor.

Kaynak: AA