Güney Afrika, Hapisteki Eski Mozambik Maliye Bakani Chang'in Ülkesine Iadesini Askiya Aldi

Hakkinda yolsuzluk suçlamalari bulunan ve 2018'den beri Güney Afrika'da hapiste olan eski Mozambik Maliye Bakani Manuel Chang'in ülkesine iade edilmesi sürecinin, konunun bazi Mozambikli sivil toplum kuruluslarinca Johannesburg Yüksek Mahkemesine tasinmasinin ardindan askiya alindigi bildirildi.

Adalet ve Islah Hizmetleri Bakani Ronald Lamola tarafindan yapilan açiklamada, Chang'in ülkesine iade sürecinin, yüksek mahkemede görülecek bu dava sonuçlanana kadar askiya alinmasina karar verildigi belirtildi.

Mozambik'in önde gelen çati sivil toplum kurulusu Bütçe Izleme Forumu (FMO), Güney Afrika'nin Chang'i Mozambik makamlarina teslim etmesini durdurmak için sali günü mahkemeye basvurmustu.

Yüksek Mahkeme, davanin 27 Agustos'ta görülmesine karar verdi.

FMO Baskani Adriano Nuvunga, konuya iliskin açiklamasinda, Chang'in Mozambik'e iadesi durumunda adil bir sekilde yargilanmasindan duyduklari endiseyi dile getirerek, "Bu itiraz önemlidir çünkü bu iade ancak bir yolsuzlugun cezasiz kalmasina hizmet eder." dedi.

- 3 yildir cezaevinde bulunuyor

Chang, hakkinda "görevi kötüye kullanma, dolandiricilik, zimmete para geçirme, kara para aklama ve yolsuzluk" suçlamalariyla 2018'de Güney Afrika'nin Johannesburg kentinde gözaltina alinmisti.

2013-2014 döneminde gerçeklestirilen 2 milyar dolarlik bir borç yolsuzluguna adi karisan Chang, ABD tarafindan da dolandiricilik ve rüsvet yaptigi iddiasiyla araniyordu.

Ayni dönemde Mozambik'in dogal gaz kaynaklarini garanti göstererek 2 milyar dolarlik bir borçlanma yolsuzlugu gerçeklestirmekle suçlanan Chang, ABD tarafindan da dolandiricilik ve rüsvet iddiasiyla araniyordu.

Hem ABD hem de Mozambik makamlarinca Güney Afrika'dan iadesi talep edilen Chang, yaklasik 3 yildir Gauteng eyaletindeki Modderbee Cezaevi'nde bulunuyor.

Kaynak: AA