Fransa'da, Facebook'un Israil'i Elestiren Içerikleri Sansürlemesine Karsi Imza Kampanyasi Baslatildi

Fransa’da akademisyenler ve sivil toplum kurulusu, Facebook’un Israil’i elestiren içerikleri sansürlemesine karsi imza kampanyasi baslatti.

Fransiz tarihçi ve gazeteci Dominique Vidal, Fransa Filistin Dayanisma Dernegi (AFPS) onursal baskanlari, siyasetçi Jean-Claude Lefort ile arastirmaci Taoufiq Tahani’nin de aralarinda bulundugu akademisyenler, change.org sitesinde baslattiklari imza kampanyasinda Facebook’un Israil’e yönelik elestirel içerikleri sansürlemeyi sonlandirmasini talep etti.

Facebook’un Israil devletinin politikalarina karsi elestiriler içeren görselleri, yazilari sildigi ya da göstermedigi ifade edilen kampanya açiklamasinda, çok sayida kullanicinin bu sansüre maruz kaldigi kaydedildi.

"Bu keyfi müdahale, siddet ya da pornografik içerikleri, irkçi nefrete tesviki ya da telif hakki ihlalini hedef almadi" ifadesi kullanilan açiklamada, bazen ana akim medya tarafindan yayimlanan basit karikatürlerin bile sansürlendigi vurgulandi.

Açiklamada, bu totaliter manipülasyon uygulamalarinin kinandigi belirtilerek, Facebook’un ayrica asiri sagci Yahudi bir grubun tehditlerine karsi da sessiz kaldiginin alti çizildi.

Facebook’a bu "özgürlük katili" politikalarin sonlandirma çagrisi yapilan açiklamada, "Bu politika, Israilli yetkililerin kendi politikalarina karsi çikmayi antisemitizm ile es görmelerinden kaynaklaniyor." degerlendirmesinde bulunuldu.

Açiklamada, Facebook’un bu kanunsuz eylemlerini sürdürmesi durumunda sosyal medya sirketine karsi hukuki yollara basvurulacagi aktarildi.

Israil gazetesi Haaretz, Tel Aviv yönetiminin Facebook ve Twitter ile yaptigi gizli görüsmelerde kendisine karsi içeriklerin kaldirilmasini istedigini yazmisti.

Kaynak: AA