Findik Zurufunun Bahçelerde Gübre Olarak Kullanilmasi Tavsiye Edildi

Giresun Il Tarim ve Orman Müdürlügü, hasat edilen findigin patozlama isleminden sonra ortaya çikan findik zurufunun (dis yesil kabugu) gübre olarak kullanilmasi yönünde açiklamada bulundu.

Findik Zurufunun Bahçelerde Gübre Olarak Kullanilmasi Tavsiye Edildi
Giresun Il Tarim ve Orman Müdürlügünden yapilan açiklamada, findik zurufunun kompost yapilarak bahçelerde gübre olarak degerlendirilebilecegi belirtildi. Hasat edilen findigin patozlama islemi sonrasinda atik olarak ortaya çikan findik zurufunun yigin halinde birakilmamasi ve uygun yerlere nakledilmesi gerektigi vurgulandi. Ayrica yangin riski ve çevre kirliligi açisindan findik zuruflarinin yakilmamasi gerektigi bildirildi.

Giresun Il Tarim ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angin yaptigi açiklamada, “Findik zurufu, olgunlasmadan gübre amaçli findik bahçelerimizde kullanmamalidir. Zira bu durumda külleme hastaligi etmenine kislama ortami olusturmakta ayrica aflatoksin olusumunu artirmaktadir. Degerli bir organik madde kaynagi olan findik zurufunu ‘kompost’ yaparak findik ve sebze bahçelerimizde dogal gübre olarak kullanabiliriz. Bunun için bahçemizin uygun yerinde zurufu yigin yaparak bolca islatilmali, kat kat sönmemis kireç ilave ederek en az alti ay olgunlasmasini ve pismesini saglamaliyiz. Bu sekilde zurufta bulasik olan hastalik etmeni mikroorganizmalarda yok olacaktir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA