Blinken Açiklamasi '14 Agustos'tan Bu Yana Afganistan'dan ABD Vatandasi Olan En Az 4 Bin 500 Kisiyi Tahliye Edildi'

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, 14 Agustos’tan bu yana Afganistan’dan ABD vatandasi olan en az 4 bin 500 kisiyi tahliye edildigini belirterek, su ana kadar tahliye edilen tüm kisilerin yaklasik yüzde 46’sini kadin ve çocuklar olusturdugunu açikladi.



Afganistan’da Taliban’in kontrolü ele geçirmesinin ardindan baskent Kabil’den tahliyeler devam ediyor. ABD Disisleri Bakani Antony Blinken Afganistan’daki son gelismeler ile ilgili düzenledigi basin toplantisinda, "14 Agustos’tan bu yana 82 bin 300’den fazla insan güvenli bir sekilde Kabil’den uçtu. Salidan çarsambaya 24 saatlik dönemde yaklasik 19 bin kisi, ABD ve koalisyon tarafindan yapilan 90 uçus ile tahliye edildi" ifadelerini kullanarak, "Yalnizca ABD bu ölçekte ve bu karmasiklikta bir görevi organize edebilir ve yürütebilir" dedi.



Afganistan’daki 6 bin ABD’liden 4 bin 500’ü tahliye edildi

Afganistan’da ABD vatandasi olan yaklasik bin 500 kisinin kaldigini ifade eden Blinken, tahliye operasyonlari basladiginda Afganistan’dan ayrilmak isteyen yaklasik 6 bin ABD vatandasi oldugunu belirtti.

Blinken, ABD’nin 14 Agustos’tan bu yana Afganistan’dan ABD vatandasi olan en az 4 bin 500 kisiyi tahliye ettigini ve yalnizca bugün 500’den fazla ABD’linin tahliye edildigini açikladi.

Blinken, “Son 24 saatte yaklasik 500 Amerikali ile dogrudan temas halindeyiz ve havaalanina güvenli bir sekilde nasil ulasilacagi konusunda özel talimatlar verdik” dedi.



Afganistan’daki bin ABD’liye her gün ulasiyoruz

Afganistan’da kalan yaklasik bin ABD’liye çesitli iletisim kanallarindan ulastiklarini ifade eden Blinken, “Kalan yaklasik bin kisiye çesitli iletisim kanallari araciligiyla agresif bir sekilde günde birkaç kez ulasiyoruz" ifadelerini kullanarak, söz konusu kisilerden bazilarinin ülkeyi terk etmis olabilecegini, bazilarinin aslinda ABD’li olmayabilecegini ve bazilarinin ise Afganistan’da kalmayi tercih edebilecegini kaydetti.



ABD 31 Agustos’tan sonra için plan yapiyor

ABD’nin Afganistan’daki misyonunu 31 Agustos’a kadar tamamlama yolunda oldugunu aktaran Blinken, yetkililerin bu tarihten sonra da destek saglamak ve kalkislari kolaylastirmak için planlar yaptiklarini açikladi.

Blinken, "Sunu net bir sekilde ifade etmeme izin verin. Bunca yildir yanimizda olan, ayrilmak isteyen ve bunu yapamayan birçok Afgan ile birlikte kalan ve daha sonra ayrilmaya karar veren Amerikan vatandaslarina yardim etmek için çalismalarimizda herhangi bir son tarih yok. Bu çaba 31 Agustos’tan sonra da devam edecek" dedi.



Taliban, ayrilmak isteyenlere güvenli geçis saglayacak

Taliban’in Afganistan’dan ayrilmak isteyen ABD’liler ile risk altindaki Afganlar için güvenli geçise izin verecegini aktaran Blinken, ABD ve müttefikleri ile toplamda 114 ülkenin Taliban’a bu taahhüdü yerine getirme ve ülkeyi terk etmek isteyen herkese güvenli geçis saglama sorumluluklari oldugunu açikça belirten bir bildiri yayinladigini ifade etti.



Taliban’in taahhüdünün 31 Agustos’a kadar olan tahliyeler için degil bundan sonraki her gün için oldugunu belirten Blinken, “31 Agustos’tan sonra ayrilmak isteyenler için konsolosluk destegi saglamaya ve ayrilmalari nasil kolaylastirmaya devam edebilecegimize dair ayrintili planlar gelistiriyoruz" dedi.



"ABD ordusu ayrildiktan sonra Afganistan’dan ayrilmak isteyenler bunu yapabilmeli. Hep birlikte, beklentinin karsilandigini görmek için elimizden gelen her seyi yapacagiz" ifadelerini kullanan Blinken, mevcut tahliye çabalarindaki tehlikenin altini da çizerek, "Su anda Taliban tarafindan kontrol edilen, gerçek bir DEAS saldirisi ihtimali olan bir sehir ve ülkede düsmanca bir ortamda faaliyet gösteriyoruz" dedi.



Tahliye edilenlerin yaklasik yüzde 46’sini kadinlar ve çocuklar olusturuyor

Blinken, su ana kadar Afganistan’dan tahliye edilenlerin yaklasik yüzde 46’sini kadin ve çocuklarin olusturdugunu belirtti.

ABD’nin kadin haklarini korumak için ne yapmayi planladigi sorusu üzerine ise Blinken, "Müttefikler ve ortaklarla yakin isbirligi içinde çalisarak onlarin temel haklarini korumak için mümkün olan her seyi yaparak elimdeki her diplomatik, ekonomik ve siyasi araci kullanacagim" dedi.



“ABD, Taliban’i hükümet olarak tanimiyorsa, neden Taliban ile isbirligi yapiyor?”

“ABD, Taliban’i hükümet olarak tanimiyorsa, neden Taliban ile isbirligi yapiyor?” sorusu yöneltilen Blinken, ABD’nin Taliban ile ABD vatandaslarinin ve digerlerinin Afganistan’dan çikarilmasini kolaylastirmak için iletisim halinde oldugunu aktararak, ülkenin büyük ölçüde Taliban’in kontrolünde olduguna dikkat çekti.

Blinken, Taliban liderligindeki bir hükümetle gelecekteki herhangi bir iliskinin söz konusu hükümetin eylemlerine bagli olacagini belirtti.

Kaynak: İHA