Antalya'da Orman Yanginiyla Ilgili Tutuklanan Zanliyi Ihbar Eden Özlem T. Konustu Açiklamasi

'Telefonda yanmis yerler için, 'buralari ben yaktim, benzin döktüm yaktim. Ismini bilmedigim aracilik yapan insanlardan para alarak yaktim' beyaninda bulundu. Ben de kimin yaptigini sordum. Söylemedi' 'Ali Y, Akseki ve bazi yerleri de atese verecegini söyledi. Ben de gerekeni yetkili birimlere ilettim'

Antalya'nin Akseki ilçesi Manhayit mevkisinde orman yangini çikardigi iddia edilen süpheliyi ihbar eden Özlem T, "Ali Y, Akseki ve bazi yerleri de atese verecegini söyledi. Ben de gerekeni yetkili birimlere ilettim." dedi.

Akseki ilçesi Güçlüköy Mahallesi Manhayit mevkisinde 30 Haziran'da baslayan yangini çikardigi öne sürülen Ali Y'yi (40) jandarmaya verdigi telefon görüsmesinin kaydiyla ihbar eden Özlem T. (40), gazetecilere, süpheli ile ayni yörenin insani oldugunu söyledi.

Süpheli ile baginin sadece yakin köylüsü olmaktan öte olmadigini ifade eden Özlem T, zanli ile 2007 yilindan bu yana pekmez gibi köy ürünleri alip sattigini anlatti.

Ali Y'nin madde bagimlisi oldugunu sonraki dönemlerde ögrendigini ileri süren Özlem T, 30 Haziran'daki yangindan sonra yaptiklari bir telefon görüsmesinde süphelinin orman yangini çikardigini söyledigini, bu görüsmeyi de akilli telefonundaki uygulama sayesinde kaydettigini söyledi.

Süphelinin orman yanginina iliskin ifadelerinin yer aldigi 17 Temmuz tarihli ses kaydini Alanya Ilçe Jandarma Komutanligina verdigini aktaran Özlem T, "Telefonda yanmis yerler için 'buralari ben yaktim, benzin döktüm yaktim. Ismini bilmedigim aracilik yapan insanlardan para alarak yaktim' beyaninda bulundu. Ben de kimin yaptigini sordum. Söylemedi. Ayrica Ali Y. Akseki ve bazi yerleri de atese verecegini söyledi. Ben de gerekeni yetkili birimlere ilettim." diye konustu.

Öte yandan, ses kaydindaki ikrarlari nedeniyle 30 Haziran'da Güçlüköy Mahallesi'nde çikan yanginin süphelisi olarak tutuklanan Ali Y'nin 28 Temmuz'da baslayan Manavgat, Akseki Kepezbeleni Mahallesi, Ibradi ve Gündogmus ilçelerindeki yanginlarla baglantisinin olabileceginin degerlendirildigi, sorusturmanin sürdügü bildirildi.

- Yanginlar ve adli süreç

Akseki-Manavgat kara yolu Gündogmus yol sapagi kenarindaki ormanlik alanda 30 Haziran'da çikan yangin Orman Genel Müdürlügü ekiplerince söndürülmüs, yanginda 25 hektar ormanlik alan zarar görmüstü. Yangin sirasinda tedbir amaçli Akseki-Manavgat kara yolu da ulasima kapatilmisti.

Manavgat'ta 28 Temmuz'da baslayan, akabinde ise Akseki, Ibradi, Gündogmus, Alanya ve Gazipasa ilçeleriyle birlikte genis bir alanda etkili olan orman yanginlari da 6 Agustos'ta kontrol altina alinabilmisti. Yanginlarda, ikisi orman isçisi 7 kisi hayatini kaybetmis, birçok hayvan telef olurken ormanlik alanlarin yanindaki ev, ahir, depo, is yeri ve tarim arazileri de zarar görmüstü.

Manavgat'ta Merkez Kavakli Mahallesi'nde çikan yanginla ilgili 30 Temmuz'da gözaltina alinan 16 yasindaki C.Y. "kasten orman yakmak" suçundan tutuklanmisti.

Akseki'de 30 Haziran'daki yangini çikardigi süphesiyle gözaltina alinan Ali Y. de 9 Agustos'ta çikarildigi sulh ceza hakimligince ayni suçtan tutuklanmisti. Sorusturma kapsaminda hazirlanan dosyada, Ali Y'nin Özlem T. isimli kadinla yaptigi telefon görüsmesinin ses kaydi yer almisti.

Jandarmaya telefonundaki ses kaydini verdikten sonra tanik olarak ifade veren Özlem T, Manavgat'ta 28 Temmuz'da baslayan ve akabinde Akseki, Ibradi ve Gündogmus ilçeleriyle genis bir alanda etkili olan orman yanginlarinin yasandigi dönemde süpheli ile 1 Agustos'ta Güneykaya Mahallesi'nde bulustuklarini belirterek, ifadesinde sunlari anlatmisti:

"Ali'ye 'Murtiçi mevkisinde bulusalim' dedim. Bana 'Burasi çok karisik. Polis ve jandarmalar var. Güneykaya'ya gel.' dedi. Bulustugumuzda köyün oldugu taraf ve daglar yaniyordu. Yangin söndürme uçaklari geçiyordu. Ben 'Ne olmus buralara?' diye sordugumda da sarili vaziyetteki elini göstererek 'Bunun hesabini verecekler. Burayi ben yaktim.' dedi. Bu yanginda para aldigindan bahsetmedi. Onunla 17 Temmuz'da yaptigimiz telefon görüsmesinde Güçlüköy Mahallesi Manhayit mevkisini para karsiliginda yaktigini söylemisti."

Süpheli Ali Y. ise uzun yillardir arkadas olduklari Özlem T. ile son 1 yildir yüz yüze görüsmediklerini iddia etmisti. Savciliktaki ses kaydi dökümünde süphelinin "(Akseki'de 30 Haziran'da çikan yangin) Ben yaktim, birisi bana 1000 lira para teklif etti. Bir gün sabaha dogru motorla gittim. Motordan biraz benzin çektim. Döktüm benzini yaktim. Gittim benzin döktüm. Döke döke, ates yaka yaka gittim." ifadeleri yer almisti.
Kaynak: AA