Yüzlerce Yillik Geleneksel Motifler Yeleklere Naksedildi

Kütahya Olgunlasma Enstitüsü, yüz yillardir süregelen Kütahya zeybeginin motiflerini yeleklere isleyerek Aizonai Antik Kenti’nde defilesini gerçeklestirdi.

Yüzlerce Yillik Geleneksel Motifler Yeleklere Naksedildi
Kütahya zeybegini ve gelenegini arastiran Kütahya Olgunlasma Enstitüsü, yüz yillardir süregelen zeybek motiflerini 8 arastirmaci ve ögretici ile gün yüzüne çikartarak, hem arsivledi hem de 25 parçadan olusan ‘Zeybek alayi’ yelek koleksiyonunu hazirladi. Kordon tutturma teknigi ile motifler yeleklere isleyerek, Aizonai Antik Kenti’nde defilesi gerçeklestirildi.

Genis bir arastirma ve gelistirme sürecinin sonunda ‘Zeybek alayi’ temali yeleklerin Aizonai Antik Kenti’nde defile ile tanitiminin yapildigini söyleyen Kütahya Olgunlasma Enstitüsü Müdürü Elif Telli, “Kütahya Olgunlasma Enstitüsü olarak, her sene tema ve proje kapsaminda çalismalar yapiyoruz. Yeleklerimizi 2016-2017 yilinda ‘Zeybek alayi’ temasi ile modernize erkek yelekleri çalismasi yaptik. Yani Zeybek motiflerinden etkilenerek günümüzde kullanilabilecek erkek yelekleri ürettik ve bu vesile ile Aizonai Antik Kentinde defilesini yaparak zeybekler üzerinde sergileme firsati verdi Valimiz Ali Çelik bizlere. Zeybek alayi kültürünü arastirmak tabiki çok uzun bir süre aldi. Bizim 1 seneyi geçen bir sürede zeybeklerin motiflerini ve çözümlenmesini arastirarak hem ürettik hem de arsivledik. Yapiminda ise özel kumaslar seçerek desenleri kordon tutturma teknigi ile yeleklerimizi islemelerini yapmamiz ile birlikte bizim için bir buçuk iki sene içinde projemizi tamamladik. Projemize 8 kisilik bir ekip ile basladik. Ögretmenlerimiz zeybek geleneginin arastirmasi yaptilar, usta ögreticilerimiz ise isleme ve nakis islerini yaptik ve 25 parçadan olusan koleksiyonumuzu olusturmus olduk. Eger isteyen olursa da siparis üzerine kisinin kalibina göre dikim ve tedarikini yapiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA