Washington Post Açiklamasi Gida Yardimlarindaki Artis Milyonlarca Amerikalinin Açlik Sorununu Çözemeyebilir

ABD'de, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde bozulan ekonomik kosullar nedeniyle gida destegine muhtaç hale gelen milyonlarca Amerikali için, yardimlarin artirilmasinin sorunu çözmeyebilecegi iddia edildi.

Washington Post'ta yayimlanan makalede, ABD'deki son nüfus sayimina göre ülkedeki açlik sorununun bir ay öncesine kiyasla iyilestigi ancak gida yardimi alanlarin sayisinin Kovid-19 öncesine göre halen çok yüksek oldugu belirtildi.

Federal devletten gida destegi alanlarin sayisinin geçen yila göre 2 milyon, Kovid-19 salgininin bas gösterdigi 2019'a kiyasla ise 6 milyon daha fazla oldugu kaydedildi.

Çalisma Istatistikleri Bürosuna göre, sigir eti, kümes hayvanlari, yumurta ve süt ürünleri de dahil olmak üzere market ürün fiyatlarinin enflasyon nedeniyle bir yildir devamli yükseldigi için yardim paralarinin gida ihtiyaçlarini karsilayamadigina deginildi.

ABD Baskani Joe Biden yönetiminin geçen hafta gida yardimi rakamlarini artirmasi olumlu bir gelisme olarak degerlendirilirken, ekonomistlerin ve açlikla mücadele eden kuruluslarin "sevinmek için erken oldugu" yönündeki uyarisi paylasildi.

- Yardim kuruluslarindaki rakamlar endise verici

ABD genelinde 200 gida bankasindan olusan bir aga sahip olan Feeding America, bu yilin ikinci çeyreginde geçen yila oranla yaklasik yüzde 10 daha az gida dagittigini, ancak yardim alanlarin 2019'un ayni dönemine kiyasla yüzde 40 daha fazla oldugunu açikladi.

Yardim kurulusu, yardima muhtaç aile sayisinda geçen yila oranla kismi bir azalma olsa da, mayis ayina kiyasla haziranda ihtiyaç sahiplerinin arttigina dikkat çekti.

California'daki Central California Food Bank isimli gida yardim kurulusu da Fresno bölgesinde gida destegine ihtiyaç duyanlarin sayisinin Kovid-19 salgini öncesine göre yüzde 30 daha fazla oldugu, perakendecilerden gelen bagislarda da düsüs yasandigi bilgisini paylasti.

Northwestern Üniversitesi Politika Arastirma Enstitüsü Müdürü Diane Whitmore Schanzenbach, agustos basindaki rakamlara bakildiginda, federal yardimlardaki artisla gida yardimi alan ailelerin alisveris istatistiklerinin örtüstügünü ve bunun sevindirici oldugunu ifade etti.

Schanzenbach, istatistiklerle ilgili olarak, "Herkesin sorusu su olmali: Burada bir gida güvensizligi platosu görecek miyiz yoksa iyilesmeye devam edecek miyiz? Ekonomi iyiye gittigi için gelismeye devam etmesini bekliyorum. Ancak durgunluklardan en çok yoksullar etkileniyor ve toparlanmalari daha uzun sürüyor." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA