KKTC Cumhurbaskani Tatar'dan GKRY'ye Pasaport Tepkisi Açiklamasi 'Bu Bir Çagdisiliktir, Bu Bir Irkçiliktir'

Güney Kibris Rum Yönetimi’nin (GKRY) Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar’in da aralarinda bulunan 14 Kibrisli Türk’ün Kibris Cumhuriyeti pasaportunu iptal etmesinin ardindan Tatar, “Bu bir çagdisiliktir, bu bir irkçiliktir” dedi.

KKTC Cumhurbaskani Tatar'dan GKRY'ye Pasaport Tepkisi Açiklamasi 'Bu Bir Çagdisiliktir, Bu Bir Irkçiliktir'
Güney Kibris Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Kapali Maras’in açilmasi sonrasi bazi Kibrisli Türk siyasilerin pasaportlarinin iptal edilecegini duyurmustu. Rum Kurulu, bugünkü yaptigi toplantida KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar’in da aralarinda bulunan 14 Kibrisli Türk’ün Kibris Cumhuriyeti pasaportunu iptal etmisti. GKRY’nin aldigi pasaport kararinin ardindan Tatar, GKRY’ye tepki göstererek, “Bu karari alan Rum yönetimini kiniyorum. Bu bir çagdisiliktir, bu bir irkçiliktir, insan haklari bakimindan yanlistir ve hukuki bir zemini yoktur. Vatandaslar arasinda böyle bir ayrim yapmak kabul edilebilir bir sey degildir” dedi.



“Karar beni baglamiyor"

Tatar, “Bizim mücadelemizi, bambaska yerlere çekerek, ‘Pasaportlari iptal ederiz’ seklinde açiklamalari kiniyorum, reddediyorum” ifadelerini kullanarak, “Bu bireysel bir mesele degildir. Sahsen ben yillardir bu pasaportu kullanmadim, karar beni baglamiyor. Ancak bu halkimizi toplumumuzu ilgilendiren bir meseledir. Bizim halkimiz simdiye kadar bu pasaportlari aldiysa, içinde bulundugu kosullardandir. Karsi karsiya kaldigimiz haksizliklardan dolayi seyahat, burs gibi nedenlerden almistir” dedi.

Tatar, Kibris Cumhuriyeti’nin iki halkin ortak bir cumhuriyeti oldugunu, pasaportun anlasmadan dolayi dogan haktan alindigini hatirlatarak, bu hakka saygi duyulmasini talep etti.

Kibris Cumhuriyeti’nin bugün bir Helen, bir Rum Cumhuriyeti olarak muamele gördügünü belirten Tatar, “Biz bir takim siyasi kararlarla, bir görüs, bir durus, yeni bir vizyon ve siyaset ortaya koydugumuz için Rum tarafinin bu isine gelmedi. Ancak, söylediklerinizi, eylemlerinizi begenmezsem pasaportu iptal ederim tavri dünyanin hiçbir yerinde tasvip edilemeyecek bir davranistir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA