Tunus'ta Nahda Hareketi'nden, Cumhurbaskani Said'in Bahsettigi 'Komplolar'in Arastirilmasi Çagrisi

Tunus Parlamentosundaki birinci parti Nahda Hareketi, Cumhurbaskani Kays Said'in dile getirdigi komplolari ortaya çikarmak için "gerekenin yapilmasi" çagrisinda bulundu.

Nahda Hareketi'nden, Cumhurbaskani Said'in daha önce "sahsinin ve ülkenin ulusal güvenliginin tehdit altinda oldugu" yönünde birtakim komplolar oldugu söyleyerek, (isim belirtmeden) ülkede Islam'i referans gösteren siyasi partilerin suikast, kan akitma ve devleti vurma hedefiyle hareket ettikleri yönünde iddiada bulunmasina iliskin açiklama yapildi.

Hareket, Cumhurbaskani tarafindan zikredilen "sahsina ve ülke güvenligine yönelik komplolar"in ortaya çikarilmasi için devlet kurumlarinin gerekeni yapmasi çagrisinda bulundu.

Söz konusu çagri ile kamuoyunu rahatlatma ve Tunus ulusal güvenligini güçlendirmenin hedeflendigi belirtilen açiklamada, "ülkeyi istikrarsizliga sürüklemeye, özgürlükleri kisitlamaya ve vatandaslarin temel haklarini ihlal etmeye çalisan tüm iç ve dis komplolara karsi" uyarida bulunuldu.

Açiklamada, tüm siyasi ve sosyal güçlere, Tunus halkinin kazanimlarina yönelik her türlü girisime karsi dik durmalari çagrisinda bulunularak, komplolarin varligina isaret eden Cumhurbaskani Said'in açiklamalarindan derin endise duyuldugu ifade edildi.

- Tunus'ta ne oldu?

Arap Bahari'nin basladigi Tunus'ta belirli araliklarla ve farkli siddetlerde devam eden sosyal, ekonomik, politik ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda kontrolden çikmis saglik krizi nedeniyle, Tunuslular 25 Temmuz'da kitleler halinde sokaga çikti.

Gösteriler sirasinda, ülkedeki yerlesik siyasete de yogun tepki gösterildi. Bazi bölgelerde Meclisin en büyük partisi Nahda Hareketi'nin merkezlerine saldirilar düzenlendi.

Cumhurbaskani Kays Said, ülkenin tehlikede oldugu sirada kendisine olaganüstü yetkiler taniyan Anayasa'nin 80'inci maddesini hayata geçirdigini duyurdu.

Said, Meclisin çalismalarini 30 gün boyunca durdurdugunu, tüm milletvekillerinin dokunulmazliginin kaldirildigini, basbakani azlettigini ve yeni bir basbakan atayacagini, ayrica yolsuzluk dosyalari için kendisini bassavci olarak görevlendirdigini açikladi.

Kaynak: AA