SGK Il Müdürü Lale, ETSO Yönetim Kurulu Baskani Zipkinkurt Ile Bir Araya Geldi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Il Müdürü Süleyman Lale, Edirne Ticaret ve Sanayi Odasi (ETSO) Baskani Recep Zipkinkurt’u ziyaret etti. Görüsmede Yapilandirma Kanununa ilgili yapilandirma kapsami, pesin veya taksitli ödeme, 4/B (BAG-KUR) borçlari, idari para cezalari ve genel saglik sigortasi borçlari (GSS) hakkinda bilgi verildi.

SGK Il Müdürü Lale, ETSO Yönetim Kurulu Baskani Zipkinkurt Ile Bir Araya Geldi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Il Müdürü Süleyman Lale, Edirne Ticaret ve Sanayi Odasi (ETSO) Baskani Recep Zipkinkurt’u ziyaret etti. Yapilandirmanin kapsami hakkinda bilgi veren SGK Il Müdürü Süleyman Lale, “2021/Nisan ayi ve öncesi dönemlere ait, kesinlesmis, sigorta primleri, genel saglik sigortasi primleri, issizlik sigortasi primleri, idari para cezalari, is kazasi, meslek hastaligi veya malullük sonucunda dogan rücu alacaklari, yersiz ödenen gelir ve ayliklardan dogan alacaklar, BAG-KUR sigortalilarinin daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyasi halinde dogan alacaklar, istege bagli ve topluluk sigortasi primleri, 6183/48. madde kapsaminda taksitlendirilen alacaklar, kanunun yayimi tarihinden önce asillari ödenmis alacaklarin; henüz ödenmemis ferileri, 5510/Ek-5, Ek-6 nci maddeleri ile 2925 sayili Kanun kapsamindaki sigortaliliklardan dogan primler yapilandirma kapsamina alinmistir. Bu kapsamda yapilandirma ile borçlarin pesin veya ikiser aylik periyodlarla; 6, 9, 12, 18 taksit seçenegi ile ödenebilme imkâni sunulmaktadir. Pesin ödemelerde YI-ÜFE tutarinin yüzde 90’i, iki taksitte ödemede ise YI-ÜFE tutarinin yüzde 50’si silinecektir. Borçlarini taksitle ödemek isteyen isverenlerimiz ise Kanundaki vade farkini ödemek suretiyle; 6, 9, 12, 18 taksit seçeneginden birini tercih edebileceklerdir” dedi.

Yapilandirma kapsaminda idari para cezalarinin yüzde 50’si ile bugüne kadar uygulanan gecikme cezasi ve zamminin tamamen silinecegini, kalan yüzde 50’lik kisma sadece YI-ÜFE (Yurtiçi Üretici Fiyatlari Endeksi) uygulanacagini belirten Lale, sunlari söyledi:

“BAG-KUR sigortalilari, ihya (daha önce durdurulan) borçlari için 1 Kasim 2021 tarihine kadar basvuru yapabileceklerdir. Daha önce durdurulan süreler disinda prim borcu bulunan BAG-KUR sigortalilarinin borçlarini 31 Ekim 2021 tarihine kadar ödeyememeleri veya yapilandirma kanunu kapsaminda yapilandirmamalari halinde; 30 Nisan 2021 (Nisan ayi dahil) tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetleri durdurularak, prim borçlari silinecektir. Faaliyetlerine devam edenlerin ise sigortaliliklari 1 Mayis 2021 tarihi itibariyle yeniden baslatilacaktir. GSS borçlarinda ise, kisilerin basvuru yapmalarina gerek kalmaksizin otomatik olarak yapilandirilacaktir. GSS ana para borcunun tamaminin 31 Aralik 2021 tarihine kadar ödenmesi halinde bu borca iliskin gecikme cezasi ve zammi silinecektir. Ayrica, gelir testi için aranan bir aylik süreyi kaçirmis ve bugüne kadar da hiç gelir testi yaptirmamis olanlar borcunu ödeyemeyecek durumda ise 30 Kasim 2021’e kadar gelir testi için basvuru yapmasi durumunda, geliri asgari ücretin üçte birinin altinda çikanlarin borçlari silinecek ve primleri devlet tarafindan ödenecektir. Sigortalilarimiz, otomatik olarak yapilandirilan GSS borçlarini e-devlet üzerinden veya bankalar araciligiyla ögrenebilir ve takip edebilirler.”

Ziyaretten duydugu memnuniyeti dile getiren ETSO Baskani Recep Zipkinkurt ise 7326 sayili Yapilandirma Kanununa basvuracak üyelerin ve vatandaslarin basvurularini son güne birakmamalari konusunda uyarida bulundu. Zipkinkurt, “Yapilandirma için yapilacak basvurularda pandemi döneminde yogunluk yasanmasini önlemek için isverenlerin “e-sigorta” yoluyla, primini kendi ödeyen sigortalilarin ise “e-devlet” üzerinden de basvuru yapmalarinin mümkün. Bu kapsamda avantajlari çok yüksek olan bu yapilandirmayi Odamiz üyeleri ve vatandaslarimizin kaçirmamasini temenni ediyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA