Lübnan'da Hükümet Akaryakit Sübvansiyonunu Azaltma Karari Aldi

Hükümet, 3 bin 900 Lübnan lirasi üzerinden satisa sundugu akaryakiti 8 bin liradan satma karari aldi.

Lübnan'da Merkez Bankasinin akaryakita yönelik destegi kaldirma kararindan sonra hükümet, yoksul ailelere yönelik "yardim karnesi" hayata geçirilinceye kadar yakittaki sübvansiyonu azaltarak sürdürecegini duyurdu.

Lübnan Cumhurbaskani Misel Avn, Merkez Bankasinin 12 Agustos'tan itibaren akaryakita yönelik sübvansiyonu kaldirma kararini ele almak üzere Basbakan Hassan Diyab'in yani sira Maliye Bakani Gazi Vezni, Enerji Bakani Rimun Gacar ve Merkez Bankasi Riyad Selame ile olaganüstü bir toplanti yapti.

Cumhurbaskani Avn, toplantidan sonra halka hitaben yaptigi açiklamada, akaryakita yönelik sübvansiyonun eylül ayinin sonuna kadar sürdürme karari aldiklarini belirtti.

Ülkede akaryakit krizinin derinlesmesinden Merkez Bankasi Baskani Selame'yi sorumlu tutan Avn, bugünkü kararla sübvansiyonu asamali olarak kaldirma ve "yardim karnesini" hayata geçirmeyi hedeflediklerine isaret etti.

Basbakan Diyab da yaptigi yazili açiklamada, Merkez Bankasinin akaryakita yönelik sübvansiyonu kaldirma kararindan ötürü vatandasin kaldiramayacagi yasamsal zorluklari hafifletmek amaciyla bir takim adimlar attiklarini belirtti.

Merkez Bankasinin sübvansiyonu kaldirma kararindan önce 3 bin 900 Lübnan lirasi üzerinden satisa sunulan akaryakitin 8 bin liradan vatandasin hizmetine sunulacagini aktaran Diyab, 8 bin liranin üzerindeki farkin ise devlet tarafindan üstlenecegini kaydetti.

Özellikle egitim yilinin baslayacagi bir döneme denk gelmesi hasebiyle bu adimin kaçinilmaz oldugu ancak ekim ayinda hayata geçirmeyi planladiklari yoksul ailelere yönelik "yardim karnesi" öncesinde geçici olacagina dikkati çeken Diyab, ayrica kamu çalisanlarina 2 taksit seklinde bir maas fazla ödeme ve yol ücretini de günlük 8 bin liradan 24 bin liraya çikarma karari aldiklarini duyurdu.

- Ülkedeki akaryakit krizi

Son 30 yilin en büyük ekonomik krizinin yasandigi Lübnan'da devlet, günlük tüketilen 12 milyon litre civarindaki akaryakiti Merkez Bankasi üzerinden sübvanse ediyordu.

Merkez Bankasi, 12 Agustos itibariyla uygulanmak üzere akaryakita saglanacak döviz kredilerinin resmi kur yerine piyasadaki serbest kur (karaborsa) üzerinden hesaplanacagi ve böylelikle akaryakit sübvansiyonunun kaldirilacagini açiklamisti.

Merkez Bankasinin kararina tepki gösteren Lübnan Cumhurbaskanligi ve Basbakanlik, Merkez Bankasi Baskani Riyad Selame'yi "tehlikeli sonuçlar doguracak bu karari tek basina almakla" suçlamisti.

Ekonomik krizin basladigi 17 Ekim 2019'dan sonra dolarin karaborsada yükselmesine bagli olarak akaryakiti yüzde 85 sübvanse eden Merkez Bankasi, 28 Haziran'da akaryakit ürünlerinin ithalati için artik bir ABD dolarini 3 bin 900 Lübnan lirasindan firmalara saglayacagini duyurmustu.

Bunun üzerine Lübnan Enerji Bakanligi, 29 Haziran'da benzine yüzde 35, motorine ise yüzde 38 zam yapmisti.

Yaklasik 2 haftadir halkin akaryakit istasyonlari önündeki kuyruklarda saatlerce beklemesine ragmen bulamadigi benzin ve motorinin fiyatlarina, bugünkü karardan sonra yüzde 100 zam bekleniyor.

Halihazirda Lübnan'da 78 bin liradan satilan 20 litrelik benzin bidonunun 150-160 bin liraya, 58 bin lira olan 20 litrelik motorin bidonunun ise 120-125 bin liraya yükselebilecegi öngörülüyor.
Kaynak: AA