Londra'da Köle Tüccari Robert Geffrye'nin Heykelinin Kaldirilmasi Için Gösteri Düzenlendi

Ingiltere'nin baskenti Londra'da, irkçilik karsitlari, köle tüccari Robert Geffrye'nin "Museum of the Home" isimli müzenin girisinde yer alan heykelinin kaldirilmasi için eylem yapti.

"Irkçiliga Karsi Dur (Stand Up To Racism)" tarafindan düzenlenen gösteriye katilan protestocular, 1912'den bu yana müzenin giris kapisinin üzerinde yer alan heykelin kaldirilmasi için hükümete çagrida bulundu.

Eski ismi "Geffrye Museum" olan ve "Siyahilerin Hayati Degerlidir" protestolarinin ardindan adi "Museum of the Home" olarak degistirilen müzenin önünde toplanan göstericiler, "Geffrye'nin heykeli kaldirilmali" yazili pankartlar tasidi.

Gösteriye katilan Ingiltere'nin ilk siyahi kadin milletvekili Diane Abbot, burada yaptigi konusmada, Geffrye'nin heykelinin kaldirilmasi için yürütülen kampanyalarin sürdürülmesi konusundaki taahhüdünü dile getirerek, "Heykelin indirilmesinin ilerici siyasetin, genç siyahi insanlarin ve irkçilik karsitlarinin zaferi olacagini düsünüyorum." dedi.

- "Ingiltere'nin emperyalist geçmisi parlamentoda tartisilmali"

Abbot, AA muhabirine yaptigi açiklamada da bir dönem Londra Belediye Baskanligi görevini de yürütmüs olan Geffrye'nin köle ticareti üzerinden para kazandigini ve bu nedenle heykelinin müzede sergilenerek onurlandirilmamasi gerektigini söyledi.

Ingiltere'nin zenginliginde köleligin oynadigi rolün ve Ingiltere'nin emperyalist geçmisinin parlamentoda tartisilmasi gerektigini vurgulayan Abbot, "Çocuklarimizin tamaminin, (Ingiliz) imparatorlugu ve neo-sömürgeci dönemi içeren Ingiliz tarihi hakkinda her seyi anlamasinin önemli oldugunu düsünüyorum." diye konustu.

Protestoculardan Dean Ryan da müzenin heykelin kaldirilmayacagini duyurdugunu çünkü hükümetin kendilerine verdigi fonlamayi kesebilecegini açikladigini aktardi. Ryan, irkçi olarak niteledigi hükümetin bu tutumundan ötürü utanmasi gerektigini kaydetti.

Göstericiler, köle taciri Geffrye'nin heykeli müzeden kaldirilana kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade etti.

Kaynak: AA