Dogu Guta'daki Kimyasal Silah Katliami 8'Inci Yilinda Idlib'de Protesto Edildi

Suriye'de Bessar Esed rejiminin 21 Agustos 2013'te baskent Sam'in Dogu Guta bölgesinde kimyasal silahla 1400'ün üzerinde sivili öldürdügü saldiri Idlib'de protesto edildi.

Idlib'in birçok noktasinda toplanan halk, "Esad rejimi ve Rusya, Guta katliamini bosuna hafizalardan silmeye çalisiyor", "Sekiz yildir sarin kurbanlari adaleti bekliyor.", "Hakikati bogmayin" ve "Çocuklarimin gazla boguldugu anlari unutamadim, öldürenleri nasil unutayim" yazili Arapça ve Ingilizce dövizler tasidi.

Göstericilerden Beyaz Baretliler gönüllüsü Ahmed Hallak, Sam'in Dogu Guta'da 8 yil önce yaptigi kanli katliami dünyaya hatirlatmak için gösteri yaptiklarini söyledi.

Esed rejiminin kimyasal silah kullanarak 1400 kisiyi yok ettigini ifade eden Hallak, "Magdurlari unutmayacagimizi söylemek istiyoruz ve uluslararasi toplumun suçlulardan hesap sormasini talep ediyoruz." dedi.

Katliamda ölen siviller için adalet aramak amaciyla gösteriye katildiklarini belirten Ahmet Kahilain de katliamda ölenleri asla unutmayacaklarini belirtti.

Kahilain, "Uluslararasi toplumdan katliamin sorumlularinin cezalandirilmasini istiyoruz." seklinde konustu.

Gösteriye katilan Firas Halife ise Dogu Guta'da katliam yapanlardan hesap sorulmasi amaciyla gösterilere katildigini aktardi.

Katliamda, 1400'den fazla sivilin hayatini kaybettigini hatirlatan Halife, "Gerçekler herkes tarafindan biliniyor ama görmezden geliniyor." ifadelerini kullandi.

- Dogu Guta katliami

Esed rejimi, 21 Agustos 2013'te baskent Sam’in Dogu Guta bölgesinde kimyasal silaha basvurarak 1400’ün üzerinde sivili öldürmüstü.

Hafizalardan silinmeyen bu katliamda çogu kadin ve çocuk binlerce sivil de zehirli gazlardan etkilenmisti.

Katliamin ardindan Dogu Guta, 2018'de de Bessar Esed rejiminin en siki ablukasini uyguladigi, neredeyse tüm silahlari kullandigi bölge haline gelmisti.

Bölgedeki muhalifler, Esed rejimi ve Rusya ile yaptiklari mecburi anlasma neticesinde Nisan 2018'de Dogu Guta'yi bosaltmak zorunda kalmisti.

5 yillik kusatmadan çikan siviller, halihazirda ülkenin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki alanlarda yasam mücadelesi veriyor.

Suriye Insan Haklari Aginin raporuna göre, Esed rejimi, Suriye'de iç savasin baslamasinin ardindan muhaliflerin kontrolündeki yerlesimlere 217 kez kimyasal silah saldirisi gerçeklestirdi.

Kaynak: AA