Bursa'nin Ilk Müzik Enstrümanlari Müzesi Nilüfer'de Açildi

Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlikol Müzik Enstürmanlari Müzesi Bursa Nilüfer’de açildi. Müzede Türkiye’den ve dünyanin birçok ülkesinden 300’e yakin enstrüman yer aliyor.

Bursa'nin Ilk Müzik Enstrümanlari Müzesi Nilüfer'de Açildi
Nilüfer Belediyesi, tarihi ve kültürel mirasa sahip çikma ve gelecek kusaklara aktarma sorumluluguyla kente kazandigi müzelere bu defa müzik alaninda bir müzeyi ekledi. Yogun bir emegin eseri olan Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlikol Müzik Enstrümanlari Müzesi genis bir katilimla açildi.

Bursa’da uzun yillar kültür hayatina önemli katkilarda bulunan ve 2015 yilinda hayat veda eden Dr. Hüseyin Parkan Sanlikol’un enstrüman koleksiyonun, 2016’da ailesi tarafindan bagislanmasiyla filizlenen müze hayali gerçek oldu. Dünyanin dört bir yanindan edinilmis, tüm kitalari temsil eden 200’ün üzerinde enstrüman envanteri ile çikilan yolculuk, müzenin kurulus çalismalari esnasinda müziksever bagisçilarin katkilariyla daha da zenginlesti ve sayisi 284’e ulasti.

Reyhan Öztas’in mimari olarak projelendirdigi, tasarimi Aysegül Özmen’e ait olan ve Türkiye’nin kendi alanindaki en etkileyici müzesi olmaya aday olan Nilüfer’in Odunluk Mahallesi’ndeki Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlikol Müzik Enstrümanlari Müzesi genis katilimli bir törenle açildi. Açilis törenine Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayisoglu ve Erkan Aydin, KKTC Istanbul Baskonsolos Vekili Mehmet Tuncan, merhum Dr. Hüseyin Parkan Sanlikol’un esi Fethiye Sanlikol, kizi Saadet Leman Sanlikol, oglu New England Konservatuari Müzik Tarihi ve Müzikoloji Bölümü ögretim üyesi ve ayni zamanda Kültürlerarasi Enstitüsü Direktörlügünü yapan Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlikol, aralarinda Türk keman virtüözü, besteci Prof. Dr. Cihat Askin’in da bulundugu Cihat Askin’in da bulundugu müzik dünyasindan çok sayida isim katildi.



“Türkiye’nin önemli müzelerinden biri olacak”

Açilis sonrasi konusan Nilüfer Belediyesi Turgay Erdem, “Bugün Bursa ve Nilüfer ilçemize yeni bir kültür mekani kazandirmanin mutlulugu içindeyiz. Burasi Doktor Hüseyin Parkan Sanlikol tarafindan toplanan enstrümanlari Nilüfer Belediyesi’ne bagislandi. Bizde onlarla ortak çalismalar yürüttük ve muhtesem bir müze çikti. Bursa’da böyle bir müze ilk defa açildi. Türkiye’nin de önemli müzelerinden birine de aday oldugunu düsünüyorum. Ben emegi geçen Sanlikol ailesine çok tesekkür ediyorum. Onlar sayesinde Bursalilar ve gelecek nesiller böylesine önemli enstrümanlari görme ve izleme sansina sahip olacaklar. Bu alan sadece müze olarak degil, burada sergiler, atölyeler, dinletilerle beraber daha yasanan mekan haline getirecegiz. Ben hayirli olmasini diliyorum” diye konustu.



“Babam dünyanin çok çesitli yerlerinden enstrümanlari buraya tasidi”

Dünyaca ünlü besteci Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlikol da, “Öncelikle rahmetli babamin çok büyük bir hayalini gerçeklestirmis oluyoruz. Yillarca usanmadan bu enstrümanlari topladi. Dünyanin çok çesitli yerlerinden buraya tasidi. Bunun son 6 yillik bir süreci var. O süreçte çok emek sarf ettik. Nilüfer Belediyesi eksik olmasin. Beni bu projenin yönetmeni olarak basa geçmemi ve projeye yön vermemi istediler. Sanlikol ailesi olarak onlarla güzel bir isbirligi yaptik. Son 2 yilda süreci hizlandirdik ama pandemi süreci de denk gelince ben yasadigim Amerika’dan gelemedim. Ama arkadaslar sag olsunlar bana fotograflar göndererek her asamada yardimci oldular. Takim çalismasi ortaya koyduk ve çok titiz çalistik” dedi.

“Buraya gelen insanlardan görmelerini istedigim seyi anlatayim” diyerek sözlerini sürdüren Sanlikol, “Evet Türkiye’deyiz. Türkiye merkezde ve koleksiyonda da en çok enstrüman Türkiye’den bulunuyor. Ancak, buradaki vizyon en basindan beri Türkiye’yi merkeze alarak dünyayi dolasmakti. Bunu yaparken de Türkiye haricinde bütün memleketleri ülke ülke degil bir kita, akis içine yerlestirdik. Daha dogrusu bu benim ortaya koydugum vizyondu. Insanliga bütün olarak bakabilmeyi ve insanligin zengin kültürel mirasini ayristirici olmadan akiskan sekilde milletlerin nasil birbirine katkida bulunduklarini görmelerini isterim” ifadelerine yer verdi.

“KKTC adina tesekkür ediyorum”

Törenin konuklarindan Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Istanbul Baskonsolosu Vekili Mehmet Tuncan da, “Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti merhum Bursa Fahri Konsolosumuz Hüseyin Parkan Sanlikol adina bu projenin gerçeklestirilmesi bizim için büyük bir gurur ve mutluluk kaynagidir. Kendisi Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ne hizmetlerinin yaninda sanat dünyasinin da en önemli taninan kisilerinden biridir. Baskan Nilüfer Belediye Baskani Sayin Turgay Erdem olmak üzere projenin gerçeklestirilmesinde emegi geçen herkese buradan Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti adina tesekkür ediyorum. Bu tip çalismalarda Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti olarak da her türlü is birligine açik oldugumuzu belirtmek istiyorum” seklinde konustu.



Tören sonunda Sanlikol’dan mini dinleti

Törenin sonunda dünyaca ünlü müzisyen, New England Konservatuari Müzik Tarihi ve Müzikoloji Bölümü ögretim üyesi ve Kültürlerarasi Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlikol mini bir dinleti sundu. Daha sonra konuklar müzeyi gezdi.

Enstrümanlarin ülke ve milliyetlere göre degil dünya üzerindeki dagilimina göre siniflandirildigi, 13 adadan olusan müzikal bir cografya sunan müzede hikayenin merkezinde ise çok yönlü yapisi ve koleksiyonda yer alan enstrüman çesitliliginden dolayi Türkiye adasi yer aliyor. Her bölgenin özgün hazinelerinin dogru ve bilimsel aktarimi, egzotik izlenimlere dayanan kliselerin aksine, enstrümanlarin tanitildigi kisa açiklamalarla bilimsel bir temelde anlatiliyor. Farkli disiplinlerle iliski zinciri içinde düzenlenecek süreli sergiler, dinleti ve atölyeler, çalgi yapim etkinlikleriyle çok yönlü, yasayan ve izleyici deneyimi odakli bir iç akis müzenin temel isleyisini yansitacak.

Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlikol Müzik Enstrümanlari Müzesi, uzman egitmen kadrosuyla, müzik enstrümanlarina iliskin egitici, görsel, isitsel olanaklarin sunuldugu bir özgün ögrenme yeri olmayi amaçliyor. Kültürlerarasi bir platform islevi de olan Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlikol Müzik Enstrümanlari Müzesi, çagdas sergileme anlayisi dinamik ve çogulcu ortami ile kentimizde müzecilik alaninda yeni bir sayfa açiyor.
Kaynak: İHA