Mus'ta Sel Ve Erozyon Olusumuna Kafes Tel Ve Çuval Set Önlemi

Mus Orman Isletme Müdürlügü tarafindan ’Murat Nehri Havzasi Rehabilitasyon Projesi’ kapsaminda, sel ve erozyon riski olusabilecek kirsal bölgelerde kafes tel esik ve çuval set çalismasi baslatildi.

Mus'ta Sel Ve Erozyon Olusumuna Kafes Tel Ve Çuval Set Önlemi
Orman Genel Müdürlügü’ne bagli Mus Orman Isletme Müdürlügü, olasi sel ve dogal afetlerin önüne geçmek için merkeze 70 kilometre uzakliktaki Yokusbasi, Mollakent ve Akçaarmut köylerine yakin dere yatagi ve kirsal bölgelerde hummali çalisma yürütüyor. 450 hektar alanda çalisma baslatan Orman Isletme Müdürlügü, 3 bin metrekare kafes tel esik ve 1000 metreküp çuval set uygulamasiyla sel ve toprak kaymalarinin önüne geçmeyi hedefliyor. Yapilan çalismalarla ilgili gazetecilere açiklamalarda bulunan Mus Orman Isletme Müdürü Ufuk Çelik, mikro havza çalismasi yapilan bölgelerin cografi açidan erozyona açik alanlar olmasinin burada yapilan çalismalarin önemini artirdigini söyledi.



Buradaki çalismalarla vatandasin hem can hem de mal varligina gelebilecek zararlari engellemeye çalistiklarini ifade eden Çelik, “Tarlalara, hayvanlara, evlere gelebilecek zararlari engellemek amaciyla kafes tel esik ve çuval set çalismalari yaparak buradaki sel ve erozyonlari engellemeye çalisiyoruz. Bilindigi üzere son zamanlarda ülkemizde yasanilan sel felaketleri hepimizin içini acitmis durumdadir. Bunlari kendi bölgemizde yasamamak amaçli bu tür çalismalari sürekli devam ettirecegiz. 3 bin metrekare kafes tel esik imalatimiz bulunmakta, bin metreküpte çuval set imalatimiz bulunmakta. Bu tesislerin faydalari sel ve erozyonu engellemek, vatandaslarimizin afetlerden zarar görmelerini bir nebze olsa engellemeye çalismaktir. Çalismalarimiz Yokusbasi, Mollakent ve Akçaarmut köylerimizde yapilmaktadir” dedi.



“2013’ten bu yana Mus’a 32 milyon lira yatirim yaptik”

Murat Nehri Havzasi Rehabilitasyon Projesi kapsaminda, köylülere birçok imalatta yardimci olduklarini kaydeden Çelik, “Yüzde 100 ve yüzde 80 hibeli çalismalarimiz bulunmakta. Orman Genel Müdürlügü olarak birçok imalatta vatandaslarimiza destek olmaktayiz. Yine Murat Nehri Havzasi Rehabilitasyon Projesi kapsaminda, Mus için 2013 yilindan beri yapilan toplam yatirimimiz 32 milyon lira. 2021 yilinda yapacagimiz yatirim ise 10 milyon liradir. Bunlarin içerisinde erozyon kontrol çalismalari, agaçlandirma çalismalari, rehabilitasyon çalismalari gibi birçok çalisma yer almaktadir” ifadelerini kullandi.

Uzgörür Beldesi sakinlerinden Nazim Yakin ise Orman Genel Müdürlügü tarafindan beldelerinin yakinina yapilan hizmetten dolayi yetkililere tesekkür ederek, “Ülkemizde görüldügü gibi sel felaketi oluyor. Bu tür dogal afetlerin bölgemizde önlenmesi için devletimiz bu hizmeti bize yapiyor. Bulundugumuz bölgede 7-8 köy var. Bu önlemin gerekli oldugunu düsünüyoruz. Devletimizde bu hizmeti yapti” diye konustu.

Kaynak: İHA