Malezya'da Muhalefet Milletvekilleri, Parlamento Oturumunun Ertelenmesini Protesto Etti

Malezya'da muhalefet partilerinin milletvekilleri, geçen hafta parlamentoda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarinin tespit edilmesinin ardindan bu hafta düzenlenecek olaganüstü oturumlarin ertelenmesine tepki gösterildi.

Baskent Kuala Lumpur'daki Bagimsizlik Meydani'nda toplanan 100'ün üzerinde milletvekili, buradan parlamento binasina yürüdü.

Yürüyüste eski Basbakan Mahathir Muhammed, ana muhalefet lideri Enver Ibrahim, Demokratik Hareket Partisi (DAP) Genel Sekreteri Lim Guan Eng ve Malezya Milli Güven Partisi (AMANAH) Baskani Muhammed Sabu da bulundu.

Parlamentoya giden yolun önünde barikat kuran polis, milletvekillerinin girisine izin vermedi.

Polisin geçis izni vermemesi üzerine milletvekilleri, "hükümet istifa" sloganlari atti.

Yürüyüsün ardindan basin açiklamasi yapan ana muhalefet lideri Enver, Meclis Baskaninin parlamento oturumu yapilmasina dair verdigi sözü tutmadigini belirterek, "Oturumu erteleme karari, Basbakani korumak için yapilmis onursuz bir hamledir." dedi.

Enver, bütün muhalefet partilerinden 107 milletvekilinin hükümete karsi tavrini açikça ortaya koydugunu kaydetti.

- Parlamento, OHAL kapsaminda askiya alinmisti

Geçen hafta parlamentoda 11 Kovid-19 vakasi tespit edilmis ve 29 ile 30 Temmuz'da yapilmasi planlanan olaganüstü oturumlar bir hafta ertelenmisti.

Meclis Baskani Azhar Harun dün, bugün devam etmesi planlanan oturumlarin, Kovid-19 riski nedeniyle iki hafta daha ertelendigini açiklamisti.

Muhalefet partileri, Meclis Baskani Azhar'in açiklamalarina tepki göstermis, bu kararin Basbakan Muhyiddin'in iktidarini korumak için alindigini öne sürmüstü.

Malezya'da 13 Ocak-1 Agustos dönemi için Kovid-19 nedeniyle ilan edilen olaganüstü hal (OHAL) kapsaminda parlamento faaliyetleri askiya alinmisti.

Muhalefetin tepkileri üzerine 26 Temmuz'da 5 günlük olaganüstü oturum yapilmasi karari alinmisti.

Kaynak: AA