TSE Baskani Sahin Açiklamasi 'TSE 67 Yildir Türkiye'nin Rekabet Gücünü Artiriyor'

Türk Standartlari Enstitüsü (TSE) Baskani Prof. Dr. Adem Sahin, TSE’nin, 67 yildir Türkiye’nin rekabet gücünü artirirken, ulusal ve uluslararasi düzeyde ticareti kolaylastirdigini belirterek, “Toplumumuzun yasam düzeyini yükseltmek amaciyla standardizasyon ve uygunluk degerlendirme faaliyetlerini tarafsiz, bagimsiz, etkin ve güvenilir bir sekilde sürdürmektedir" dedi.

TSE Baskani Sahin Açiklamasi 'TSE 67 Yildir Türkiye'nin Rekabet Gücünü Artiriyor'
TSE, standardizasyon konusunun önemine dikkat çekmek ve katilimcilarini konu hakkinda bilgilendirmek hedefiyle “Standartlara Yön Ver!” farkindalik kampanyasi kapsaminda düzenledigi bilgilendirme seminerleri dizisine devam ediyor. Ilki 30 Haziran’da Ankara’da düzenlenen bilgilendirme seminerlerinin ikincisi Konya’da gerçeklestirildi.

TSE’nin, 67 yildir Türkiye’nin rekabet gücünü artirirken, ulusal ve uluslararasi düzeyde ticareti kolaylastirdigini belirten TSE Baskani Prof. Dr. Adem Sahin, “Toplumumuzun yasam düzeyini yükseltmek amaciyla standardizasyon ve uygunluk degerlendirme faaliyetlerini tarafsiz, bagimsiz, etkin ve güvenilir bir sekilde sürdürmektedir. Enstitümüzün hizmetleri, çesitlilik arz etmekle birlikte en temel faaliyeti standardizasyon çalismalarindaki koordinasyon rolüdür. TSE, ülkemiz sanayisinin gelismesine yönelik faaliyetleri ile piyasayi dengelemektedir. Güncel ihtiyaçlara karsilik hazirlanan standartlarla ürün ve hizmetlerin sartlarinin belirlenmesinde TSE ekonomimiz için stratejik öneme haiz milli ve köklü bir kurumdur. Enstitümüz; 1956 yilindan beri Uluslararasi Standardizasyon Teskilati (ISO) ve Uluslararasi Elektroteknik Komisyonu’nda (IEC) Ülkemizi temsil etmekte, paydaslarimizin bu kuruluslardaki çalismalarda yer almasinda köprü görevini üstlenmektedir” dedi.



“TSE markasi, tüketiciler tarafindan taninmakta, bilinmekte, kalite ve güvenin garantisi olarak algilanmaktadir”

TSE’nin, 2012 yilindan beri de ülke adina Avrupa Standardizasyon Kuruluslari olan Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) ve Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi’nin (CENELEC) tam üyesi oldugunu dile getiren Prof. Dr. Adem Sahin, “TSE, bahsettigim uluslararasi kuruluslara üyeligi geregi standardizasyon faaliyetlerini uluslararasi prensipler çerçevesinde tarafsiz ve seffaf biçimde yürütmektedir. Ahilik Teskilati, Bursa, Istanbul ve Edirne Ihtisab Kanunnameleri gibi tarihindeki köklü geleneklerinden güç alarak hizmet veren enstitümüzün temel misyonlari arasinda ürün ve hizmet güvenligini saglamak da yer almaktadir. Enstitümüz; standardizasyon çalismalariyla üreticilere ürünlerinin ulusal ve uluslararasi standartlara uygunlugu için rehberlik etmektedir. Belgelendirme çalismalari ve TSE marka sistemiyle ise tüketicilere standartlara uygun, kaliteli ve güvenilir ürünler sunulmasinin teminati olmaktadir. TSE tarafindan belgelendirilen binlerce firmanin on binlerce ürünü üzerinde yer alan TSE markasi, tüketiciler tarafindan taninmakta, bilinmekte, kalite ve güvenin garantisi olarak algilanmaktadir. Yerli ve milli yetkinliklerin olusmasi gibi hizmetler sunan enstitümüz; ayni zamanda üretici ile tüketici arasinda güven iliskisini saglamakta, gerektiginde hakemlik görevini üstlenmektedir” ifadelerini kullandi.

“Yapilacak is birligi sanayicimize bilgi transferini saglarken, yüksek katma degerli üretimin önünü açacaktir”

Günümüzde refah düzeyi yüksek, kalkinmis ülkelerin, tümünün ortak özelliginin teknolojiyi üretme ve bunu pazarlayabilme kapasitesine sahip oldugunu ifade eden Adem Sahin, “Teknoloji dünyasindaki gelismeler ülkeler arasindaki sinirlari pratik olarak ortadan kaldirmis, küresellesme sonucu tüm dünya artik herkes için büyük, ama zorlu bir pazar haline gelmistir. Bu yarista güçlü bir sekilde ayakta kalmak ve is hacimlerini büyütmek için tüm isletmelerin standart hazirlama çalismalarini yakindan takip etmeleri olmazsa olmazlardan olmustur. Standartlarin olusturuldugu uluslararasi masalarda, dünyadan, ilgili alanda faaliyet gösteren uzmanlar bir araya gelmekte ve ortak akilla uluslararasi standartlari belirlemektedirler. Bu masalara katilim saglayan sanayiciler kendilerini gelistirmekte ve dünya ile entegre ve nitelikli ürünler üretebilmektedirler. Burada ince bir nüans bulunmaktadir: Hazirlanmis standardi okuyup anlamaya çalisip sonrasinda da standarda uygun üretmek önemlidir. Standardin hazirlandigi masalarda bulunup, her satiri ‘ne amaçla yazildigini’ kavramis olarak üretmek, standart yayinlandiginda bu standarda uygun üretebilir durumda olmak çok daha kiymetlidir. Sanayicisinin uluslararasi standardizasyona katildigi bir ülkede en çok hedef kitlesi yani tüketiciler rahat edecektir. Zira standartlara tam anlamiyla hakim üreticiler; standart disi üretimi yadirgayacak bilinçte olacak ve piyasaya uygun ürünler arz edecektir. Standartlarin hazirlandigi masalarda olmanin sanayicimize rekabette öne çikmalarinin ve kalici olmalarini saglayacagi kanaatindeyiz. Saydigim ve sayamadigim nedenlerle sanayicilerimiz ve üniversitelerimizin standart hazirlama çalismalarin yapildigi ayna komitelerle yakin bir diyalog, etkilesim ve is birligi içerisinde olmasi temennimizdir. Yapilacak is birligi sanayicimize bilgi transferini saglarken, yüksek katma degerli üretimin önünü açacaktir. Tüm bu çalismalar da insanlik yararina ürünlere dönüsecektir” seklinde konustu.

TSE’nin tüm paydaslarinin standardizasyon süreçlerine dahil edilmesi ve standartlara görüslerinin yansimasi için çalismalarini sürdürdügünü aktaran Sahin, “Enstitümüzce koordine edilen ayna komitelerde standartlara katki sunabilecek tüm paydaslar bir araya gelerek ülkemizin ortak görüsünü olusturmaya katki sunmaktadirlar. Ayna komitelerin olusturdugu uzlasilmis kararlar uluslararasi standart teskilatlarina ülke görüsümüz olarak iletilmektedir. Sanayicilerimizin, üniversitelerimizin ve tüketici birliklerinin; ayna komitelerde bulunmasi ile standartlarin daha kapsayici olarak hazirlanacagina inaniyoruz” diye konustu.



“Standardizasyon konularinda bir farkindalik olusturmak hepimizin ortak bir hedefi ve çalisma konusu olmalidir”

Konya Ticaret Odasi (KTO) Baskani Selçuk Öztürk de Tüm Türkiye’de standardizasyon konularinda farkindalik olusturmak amaciyla gerçeklestirilen “Standartlara Yön Ver” seminerlerinin ikincisinin Konya’da düzenlenmesinden duydugu mutlulugu ifade ederek, “Ulusal standardizasyon kurulusumuz olarak TSE’nin ülkemizdeki pek çok sektörden paydaslarinin küresel gündemi takip ederek ilerlemesini ve bu sekilde saglanan ekonomik büyüme ile uluslararasi pazarda etkinligi artiracak ulusal ve uluslararasi standartlarin paydaslarca gelistirilmesi için gereken kosullari olusturmaya yönelik hedeflerini izlemekte ve desteklemekteyiz. Ancak bu sekilde ürettigimiz ürünlere katma deger olusturarak ihracat potansiyelimizi artiracagimizin farkindayiz. Ülkemizde özellikle standartlarin kullaniminin artirilmasi, standardizasyon konularinda bir farkindalik olusturmak ve dijital dönüsüm çagi içerisinde oldugumuz su günlerde ülkemizi bu yarista ön saflarda yer almasini saglamak hepimizin ortak bir hedefi ve çalisma konusu olmalidir. Bu yolda birlikte ve paydaslarimizin katki ve katilimlari ile ortaya koydugumuz hedef ve vizyon çerçevesinde yürümemiz gerekmektedir” dedi.

Kaynak: İHA