Malezya Krali, Yeni Basbakanin Belirlenmesi Için 114 Milletvekiliyle Görüsüyor

Malezya Krali Sultan Abdullah Sah, Basbakan Muhyiddin Yasin'in istifasinin ardindan yeni basbakanin belirlenmesi için Meclisteki 114 milletvekiliyle görüsmeye basladi.

Baskent Kuala Lumpur'daki Kraliyet Sarayi Istana Negara'ya yerel saatle 10.30'da giris yapan bir grup milletvekili, Malezya Krali'yla bir araya geldi.

Istana Negara'dan yapilan açiklamada, 114 milletvekilinin, eski Basbakan Yardimcisi Ismail Sabri Yakub'u basbakan olarak destekledigi ve Kral'in bu konuda teyit almak için milletvekilleriyle yüz yüze görüsmeyi talep ettigi bildirildi.

Milletvekillerinin gruplar halinde Kral'in makamina çikacagi ve görüsmelerin saat 17.00'ye kadar sürecegi kaydedildi.

Malezya Kamu Kalkinma Fonu (1MDB) yolsuzluguna adi karisan eski Basbakan Necip Rezak da Kral ile görüsen milletvekilleri arasinda yer aldi.

Malezya Krali, dünkü açiklamasinda, yeni basbakan adayinin Meclisten güvenoyu almasi gerektigini belirtmisti.

- Muhyiddin Yasin'in istifasi

Görevine 1 Mart 2020'de baslayan Malezya Basbakani Muhyiddin, iktidar partilerinden Birlesik Malay Ulusal Örgütü'nün (UMNO) hükümete destegini çekmesi ve eylülde yapilacak güven oylamasinda Meclis çogunlugunu elde edemeyecegi öngörüldügü için 16 Agustos'ta Malezya Krali Sultan Abdullah Sah'a istifasini sunmustu.

Malezya Krali, Muhyiddin'in istifasini kabul etmis ve Meclis çogunlugunu saglayacak yeni basbakan belirlenene kadar Muhyiddin'i "geçici basbakan" olarak göreve atamisti.

Basbakan adayinin hükümet kurulabilmesi için 222 sandalyeli parlamentoda en az 111 milletvekilinin destegini almasi gerekiyor.

UMNO, Malezya Islam Partisi (PAS) ve Muhyiddin'in baskanligini yaptigi Malezya Birlesik Yerli Partisi'nin (BERSATU) Ismail Sabri'yi basbakan olarak destekledigi öne sürülüyor.

Muhalefetten de 100'ün üzerinde milletvekilinin ise ana muhalefet lideri Enver Ibrahim'i destekledigi biliniyor.

Kaynak: AA