G7 Disisleri Bakanlari, Taliban'i Tahliyelere Izin Vermeye Çagirdi

Afganistan’daki son durumu görüsmek üzere toplanan G7 Disisleri Bakanlari, Taliban’a bölgeden tahliyelerin güvenli bir sekilde saglanmasina yönelik çagrida bulundu.

G7 Disisleri Bakanlari, Taliban'i Tahliyelere Izin Vermeye Çagirdi
G7 Disisleri ve Kalkinma Bakanlari bugün, Afganistan’daki son durumu görüsmek üzere düzenlenen sanal toplanti ile bir araya geldi. Ingiltere Disisleri Bakani Dominic Raab’in baskanliginda gerçeklesen toplantida Kanada, Fransa, Almanya, Italya, Japonya ve ABD Bakanlari, Taliban’in sivillerin korunmasini saglama ve bölgeden ayrilmak isteyenlere güvenli geçis saglamasi için çagrida bulundu.

Toplantidan sonra açiklama yapan Raab, G7 Disisleri Bakanlarinin, "Taliban’in taahhütlerini yerine getirmesinin önemini" vurguladigini belirterek, G7’nin "Afganistan’in bazi bölgelerinde siddet raporlarindan derin endise duydugunu" aktardi. Raab, "Taliban’in sivillerin korunmasini saglama, bölgeden ayrilmak isteyen yabanci uyruklular ve Afganlara güvenli geçis garantisi vermesine yönelik çagrida bulundugunu" açikladi.



TOPLANTIDA TALIBAN ILE ISBIRLIGI GÖRÜSÜLDÜ

Raab, G7’nin Kabil Havalimani’ndan insanlari tahliye etmek için mümkün olan her seyi yapma çabalarini sürdürmek için toplantida, Taliban ile etkili isbirliginin öneminin görüsüldügünü aktardi.

SIDDET SONA ERMELI, INSAN HAKLARI KORUNMALI

Toplanti sonrasinda yayinlanan ortak bildiride, "G7 Bakanlari, BM Güvenlik Konseyi’nin 16 Agustos tarihli açiklamasini desteklemekte ve özellikle siddetin sona erdirilmesi, kadin, çocuk ve azinliklar da dahil olmak üzere insan haklarina saygi duyulmasi, Afganistan’in gelecegi hakkinda kapsayici müzakereler için kararliligini teyit ediyor" ifadeleri yer aldi.

Bildiride, G7 bakanlarinin "Tüm taraflarin, uluslararasi insancil hukuka saygi duymalari gerektigi ve uluslararasi toplumun güvenli ve yasal yeniden yerlesim yollarini saglamasinin önemini tartistigi" belirtildi.

TALIBAN ILE TEMASA GEÇILECEK

G7 bakanlari bildiride, kapsayici bir siyasi çözümün güvence altina alinmasi için, bölgede hayat kurtaran insani yardim saglamak ve uluslararasi toplumda daha fazla can kaybini önlemek için önümüzdeki günlerde ortaklarla temasa geçecegini belirtti.

Afganistan’daki krizin ve bölgenin karsi karsiya oldugu kritik sorular için uluslararasi bir yanit gerektigi aktarilan bildiride, Afganlar, çatismanin taraflari, BM Güvenlik Konseyi, G20, uluslararasi bagisçilar ve Afganistan’in bölgesel komsularinin krizin büyümesini önlemek için ortak bir misyonla bir araya gelme çagrisinda bulunuldu.

RAAB, ÇIN VE AVUSTRALYA ILE DE GÖRÜSTÜ

Disisleri Bakani Raab, G7 Disisleri Bakanlarinin sanal toplantisina ek olarak hem Çin Disisleri Bakani Wang Yi hem de Avustralya Disisleri Bakani Marise Payne ile görüstü. Wang’in Raab ile yaptigi görüsmede, uluslararasi toplumunun Afganistan’i jeopolitik bir savas alani olarak kullanmamasi, bagimsizligina ve halkinin iradesine saygi duymasi gerektigini vurguladigi aktarildi.

RAAB ISTIFA ETMEYECEK

Öte yandan geçtigimiz hafta Girit’te tatilde olan Disisleri Bakani Raab, Taliban’in Kabil’e yaklastigi sirada Afgan Disisleri Bakani ile konusmayi reddetmesi üzerine muhalefet liderleri tarafindan istifa etmesi istenmisti. Istifa çagrilarini görmezden gelen Raab, istifa etmeyecegini belirtti.

Basbakanlik Ofisi ise, Raab’a "tam güven" duydugunu açikladi.

(Aylin Karadeniz/IHA)
Kaynak: İHA