ABD Baskani Biden Açiklamasi 'Afganistan'dan Kaos Olmadan Çikamazdik'

ABD’nin Afganistan’dan çekilme kararina yönelik açiklamalarda bulunan ABD Baskani Joe Biden, Afganistan’dan "kaos olmadan" çekilmenin bir yolu olmadigini söyledi.

ABD Baskani Joe Biden bugün ABC News’e verdigi özel bir röportajda, Amerikan birliklerinin Afganistan’dan çikisina iliskin açiklamalarda bulundu. Biden, Amerikan birliklerini Afganistan’dan çekerken kaosu nasil önleyebilecegini bilmedigini, bunun bir yolunun olmadigini söyledi.



Biden, "Taliban’in muazzam bir güce sahip olacagini biliyorduk. Ama bilmedigimiz seylerden biri, Taliban’in insanlari ülkeden çikmaktan alikoymaya çalisirken ne yapacagiydi" dedi.

Biden, Taliban’in su anda ABD vatandaslarinin tahliyesi için isbirligi yaptigini, vatandaslarin ve personellerin çikisina izin verildigini söylerken, ancak ABD için çalisan Afgan personelin çikisinda zorluklar yasandigini belirtti.

ABD’nin Afganistan’dan çekilme kararindan sonra Kabil havaalanindaki uçaklari ve pistleri dolduran sivillerin kaos görüntüleri üzerine Biden, "Görüntülerden sonra düsündügüm ilk sey, bunun kontrolünü ele almaniz gerektigiydi. Bu konuda daha hizli harekete geçmemiz ve havaalaninin kontrolünü ele almamiz gerekiyordu. Ve bunu basardik." dedi.

ABD hükümeti Sali günü ABD Büyükelçiligi personeli de dahil olmak üzere Afganistan’dan 3 bin 200 kisiyi basariyla tahliye ettigini söyledi.

Yetkililer, her gün 9 bin kisiyi tahliye edebilecek seviyeye gelmeyi umduklarini aktardi.

Biden, Afganistan’dan çekilmeye iliskin kararinin arkasinda oldugunu vurgulayarak, "Afganistan hükümetinin ve askeri birliklerinin çöküsünü gördükten sonra seçeneklerimiz, ya daha fazla ABD askeri yerlestirmekti ya da 11 Eylül’e kadar bekleyip çekilmekti" dedi.

Biden, "Basit bir seçimdi. Kalacagiz dersem, çok daha fazla asker göndermeye hazir olmamiz gerekecekti." diye ekledi.

Biden, ABC News’e verdigi röportajda ayrica, Trump yönetiminin Taliban liderleriyle ABD’nin geri çekilmesine dayanan bir anlasma yapmasi üzerine, Afganistan’daki siddetli saldirilarin son aylarda durakladigini ifade etti.

Kaynak: İHA