AB Komisyonu Içislerinden Sorumlu Üyesi, AB Ülkelerini Kabul Edecekleri Afganlarin Sayisini Artirmaya Çagirdi

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu'nun içislerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, AB ülkelerini kabul edecekleri Afganlarin sayisini artirmaya çagirdigini belirterek, "Insanlari Afganistan'a dönmeye zorlayamayiz." diye konustu.

Johansson, içisleri bakanlarinin olaganüstü toplantisinin ardindan yaptigi açiklamada AB personelinin ve AB ile çalisan Afganlarin tahliyesi için çalismalarinin çok zor kosullarda devam ettigini bildirdi.

Johansson, su degerlendirmelerde bulundu:

"Afganistan'daki istikrarsizligin artan göç baskisina yol açmasi muhtemeldir. Bu nedenle tüm senaryolara hazirlaniyoruz. Insanlar AB'nin dis sinirlarina ulasana kadar beklememeliyiz. Bu bir çözüm degil. Insanlarin kaçakçilarin islettigi güvenli olmayan, düzensiz ve kontrolsüz yollarla AB'ye yönelmesini engellemeliyiz. Ayni zamanda, Afganistan'da acil tehlike altindaki insanlari terk edemeyiz. Afganistan'daki gazeteciler, sivil toplum çalisanlari ve insan haklari savunuculari ve özellikle kadinlar en fazla risk altinda olanlar arasinda."

- Bölge ülkeleriyle yakin is birligi mesaji

Johansson, Afganistan'in komsulariyla yakin çalisilmasi ve onlara gerekli insani ve kalkinma yardimini saglamaya hazir olunmasi konusunda destegin artirilmasi gerektigini vurguladi.

AB'nin Pakistan, Iran ve Tacikistan'in yani sira Türkiye gibi ülkelerle is birligini yogunlastiracagini ifade eden Johansson, "Afganistan'daki durum açikça güvenli degil ve bir süre daha güvenli olmayacak. Insanlari Afganistan'a dönmeye zorlayamayiz." degerlendirmesini yapti.

Johansson, toplantida bakanlari Afganlarin yerlestirilmesi için taahhütlerini ve kotalarini artirmaya çagirdigina dikkati çekerek, "AB, bölgedeki Afgan mültecilerin desteklenmesinde de öncü rol oynamaya devam edecektir." seklinde konustu.

Kaynak: AA