IMF, Afganistan'in Fon Kaynaklarina Erisimini Engelledi

Uluslararasi Para Fonu (IMF), Afganistan'in özel çekme hakki (SDR) olarak adlandirilan rezerv para birimi ile diger IMF kaynaklarina erisemeyecegini duyurdu.

IMF sözcüsü tarafindan yapilan açiklamada, uluslararasi toplumun görüslerinin her zaman oldugu gibi IMF'ye rehberlik ettigi kaydedildi.

Açiklamada, "Su anda uluslararasi toplumda Afganistan'daki hükümetin taninmasi konusunda bir netlik yok ve bunun sonucu ülke SDR'lere veya diger IMF kaynaklarina erisemez." ifadesi kullanildi.

- Afgan hükümetinin nakit rezervlerinin büyük kismi ülke disinda

Öte yandan The New York Times'in bugün yayimlanan haberinde, ABD Baskani Joe Biden yönetiminin Taliban'in IMF'nin gelecek hafta Afganistan'a saglamayi planladigi 400 milyon dolarin üzerindeki SDR tahsisini engellemek için çalistigi kaydedilmisti.

Afganistan'in Taliban'in kontrolüne girmesiyle ülkeden ayrilan eski Afganistan Merkez Bankasi (DAB) Baskani Ecmel Ahmedi ise Afgan hükümetinin 9 milyar dolarlik nakit rezervlerinin büyük kisminin ülke disinda tutuldugunu bildirmisti.

Ahmadi, bu paranin yaklasik 7 milyar dolarinin, tahvil, nakit, altin ve baska yatirim türleri halinde ABD Merkez Bankasinda (Fed) tutuldugunu belirterek, geriye kalan kismin da Isviçre'deki Uluslararasi Ödemeler Bankasinda ve baska uluslararasi hesaplarda oldugunu kaydetmisti.

The Washington Post'un dün konuya yakin kaynaklara dayandirdigi haberinde de Biden yönetiminin pazar günü Afgan hükümetinin ABD bankalarindaki rezervlerini dondurarak Taliban'in ABD kurumlarinda tutulan milyarlarca dolara erisimini engelledigi aktarilmisti.

- Taliban'in Afganistan'a hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci basladi.

Anlasma, yabanci güçlere saldirilmamasini öngörürken Taliban'in Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, es zamanli sekilde, hazirandan bu yana siddetli saldirilarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hizla hakim oldu.

Baskent Kabil'i kusatan Taliban, 15 Agustos'ta Cumhurbaskani Esref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardindan kenti çatismasiz sekilde kontrolüne aldi.

Kaynak: AA