49. Istanbul Müzik Festivali, Açilis Töreni Ve Konseriyle Basladi

Istanbul Kültür Sanat Vakfi (IKSV) tarafindan, Kültür ve Turizm Bakanligi’nin katkilariyla düzenlenen 49. Istanbul Müzik Festivali'nin açilis töreni ve konseri, Harbiye Cemil Topuzlu Açikhava Tiyatrosu'nda gerçeklestirildi.

Sunuculugunu Toprak Sergen'in üstlendigi açilis töreni, IKSV Yönetim Kurulu Baskani Bülent Eczacibasi'nin açis konusmasiyla basladi.

Eczacibasi, bu yil festivalin 'Baska Bir Dünya Mümkün' basligiyla gerçeklestigini hatirlatarak, "Bu tema altinda festival bizi dogayla, birbirimizle, gezegenimizle uyum içinde yasamak için müzigin gücünü nasil kullanabilecegimize dair düsünmeye davet ediyor. Programinda yer alan eserler ve yan etkinlikleriyle insan ve doga iliskisine odaklanan Istanbul Müzik Festivali, ev sahipligi yaptigi konserlerle de kentimizin sanat yasamina katkilarini sürdürmeyi hedefliyor. Dünyamizin yaralarini hep birlikte saracagimiza, yasami kültür, sanat ve müzik araciligiyla iyilestirecegimize, gelecege yaraticiligin aydinligi ve heyecaniyla yön verecegimize gönülden inaniyor, hepinize umudunuzun güçlenecegi, doyurucu bir festival diliyorum." dedi.

Törende Istanbul Müzik Festivali'ne desteklerinden dolayi Kültür ve Turizm Bakanligi adina Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Özgül Özkan Yavuz'a tesekkür plaketi takdim edildi. Ayrica Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu ve Kadiköy Belediyesi, Besiktas Belediyesi ve Istanbul Büyüksehir Belediyesi Kültür A.S. temsilcilerine de tesekkür plaketleri verildi.

- Festivalin Onur Ödülü Prof. Dr. Cihat Askin'a sunuldu

49. Istanbul Müzik Festivali’nin bu yilki Onur Ödülü, Dogu ve Bati medeniyetleri arasinda bir kültür elçisi olarak görev yapan uluslararasi keman virtüözü ve besteci Prof. Dr. Cihat Askin'a sunuldu. Askin’a ödülünü IKSV Yönetim Kurulu Baskani Bülent Eczacibasi verdi.

IKSV'nin kültür-sanat üretimini desteklemek amaciyla yürüttügü çalismalar kapsaminda 2012'den bu yana her yil, gelecek vadeden genç müzisyenlere verdigi 20 bin TL degerindeki Aydin Gün Tesvik Ödülü'nün 2020 yili kazanani ise keman sanatçisi Alican Süner oldu.

- Festival açilisini Tekfen Filarmoni Orkestrasi ve Anna Vinnitskaya yapti

Törenin ardindan 49. Istanbul Müzik Festivali, hikayeler anlattigi müzigiyle günümüzün önemli piyanistleri arasinda sayilan Anna Vinnitskaya ve Istanbul Müzik Festivali'nin 2019-2022 Açilis Konseri Orkestrasi Tekfen Filarmoni Orkestrasi'nin konseriyle basladi.

Konserde Dmitri Sostakoviç'in Piyano Konçertosu no.1, Do minör, op.35 ve Caz Orkestrasi için Süit no.2 eserleri ile Sergey Prokofiev’in Piyano Konçertosu no.1, Re bemol Majör, op.10 baslikli eserleri seslendirildi.

- Festival 16 Eylül'e kadar sürecek

"Baska Bir Dünya Mümkün" basligini tasiyan festival, 16 Eylül'e kadar 14 farkli mekanda 20 konsere ev sahipligi yapacak. Festival kapsaminda ayrica ücretsiz hafta sonu konserleri, konsere dogru etkinlikleri ve çocuk atölyeleri de düzenlenecek.

Festivalin tüm programi için https://muzik.iksv.org/tr/program adresi ziyaret edilebilir.

Kaynak: AA