Marmara Depremi'nde Hayatini Kaybedenler Avcilar'da Anildi

17 Agustos Marmara Depremi'nde hayatini kaybedenler için Avcilar'da anma etkinlikleri düzenlendi.

Avcilar Belediyesi ve Avcilar Kent Konseyince düzenlenen "Avcilar Ses Veriyor" etkinligine Avcilar Belediye Baskani Turan Hançerli, Avcilar Kent Konseyi Baskani Turgay Halisçelik ve çok sayida vatandas katildi.

17 Agustos Depremi'nde yasanan acilarin tekrarlanmamasi ve "Güvenli Bir Yasam" sloganiyla düzenlenen etkinlikte ilçe sakinleri evlerinin balkonlarina çikarak düdük çaldi.

Avcilar Havuz Meydanindaki program ise 17 Agustos 1999 Marmara Depremi'nde hayatini kaybedenler için saygi durusuyla basladi.

Avcilar'da depremde hayatini kaybeden vatandaslarin isimlerinin yazili oldugu pano meydana asildi.

Deprem sirasinda Avcilar'da hayatini kaybeden 246 kisiyi temsilen mumlar yakildi ve yere "Avcilar Ses Veriyor" yazildi.

Etkinlikte konusan Avcilar Belediye Baskani Turan Hançerli, 22 yil önce Kocaeli merkezli meydana gelen depremde ülkenin sarsildigini söyledi.

Depremde çok sayida kayip verildigini hatirlatan Hançerli, "Avcilarimizda 246 yurttasimiz depremde hayatini yitirdi. 28 bina tamamen çökmüs ve enkaz haline gelmis, binlerce bina da hasar almisti." dedi.

Hançerli, binlerce yildir bu kadim topraklarda yüzlerce depremin oldugunu belirterek bilim insanlarinin ve kitaplarin deprem gerçegini söyledigini anlatti.

Mimar Sinan’in depremi dikkate alarak eserler yaptigini ifade eden Hançerli, sunlari kaydetti:

"Mimar Sinan, yüzlerce yil önce seli dikkate alarak köprülerini insa ediyordu. Yüzlerce yil sonra bu yapilar ayakta. Büyükçekmece’deki köprü sapasaglam duruyor, Süleymaniye'deki cami sapasaglam duruyor. 1999 yilindaki deprem bizlerin büyük bir eksikligini ortaya çikarmisti. O da su, unutuyoruz. Doganin mesajlarini dikkate almiyoruz, dogayla adeta kavga ediyoruz. Halbuki çözüm vardi, mümkündü."

Avcilar’in verdigi sesin 22 yil önce yasamlarini yitiren 246 vatandasi hatirlamaktan ibaret olmadigini anlatan Hançerli, "Avcilar’dan verilen ses, bir daha depremin, selin, yanginin, firtinanin canlara mal olmamasi için gerekli önlemleri önceden almak, güvenli yasam alanlarini insa etmek, dogayla kavga etmenin degil dogayla uyumlu yasamin sesi" diye konustu.

Kaynak: AA