Fransa Ögrenci Federasyonlari Birligi Açiklamasi Macron Döneminde, Ögrencilerin Maddi Durumu Kötülesti

Fransa Ögrenci Federasyonlari Birligi (UNEF), ülkede Cumhurbaskani Emmanuel Macron iktidara geldiginden bu yana, aylik yasam giderleri artan ögrencilerin devletten aldigi yardimin düstügünü bildirdi.

UNEF tarafindan yayimlanan rapora göre, Macron’un göreve geldigi 2017’den bu yana ögrencilerin aylik yasam masraflari yüzde 10,51 artis gösterdi, bununla birlikte hükümetin ögrencilere yönelik yardimlarinda her yil 40 avro civarinda düsüs oldu.

Ögrencilere yapilan dogrudan yardimlarda 2017-2019 arasinda 41,2 milyon avro kesintiye gidilirken, Ocak 2021’de ögrencilere yönelik ev yardimi sisteminde yapilan reform yarim milyondan fazla ögrencinin yardiminin kesilmesine yol açti.

Raporda, hükümetin "burssuz ögrencilere 1 avroya yemek" uygulamasinin gelecek yildan itibaren sonlandirilmasini kinayan UNEF, gelir durumuna bakilmaksizin staj yapan her gence harçlik verilmesi ve burslarin özellikle yabanci ögrencileri de kapsayacak sekilde genisletilmesi çagrisinda bulundu.

Rapora göre, Cumhurbaskani Macron döneminde ögrencilere 79 milyon avro yatirim yapilirken, selefi François Hollande 546 milyon, bir önceki Cumhurbaskani Nicolas Sarkozy ise 306 milyon avro yatirim yapmisti.

Kaynak: AA