Fransa Cumhurbaskani Macron, Afganistan'daki Durum Için Inisiyatif Alacaklarini Kaydetti Açiklamasi

'Avrupa, Afganistan'daki mevcut durumun sonuçlarina tek basina katlanamaz'.

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, "Avrupa, Afganistan'daki mevcut durumun sonuçlarina tek basina katlanamaz." dedi.

Macron, Elysee Sarayi'nda, Afganistan'daki duruma iliskin basin toplantisi düzenledi.

Fransa'nin, 2001-2014 döneminde, Afganistan'da askeri olarak angaje oldugunu ifade eden Macron, eski Cumhurbaskani Jacques Chirac'in 2001'de terörle mücadele etmek amaciyla Afganistan'a asker gönderdigini, ardindan eski Cumhurbaskani Nicolas Sarkozy'nin 2011'de bölgedeki Fransiz askerlerin bir kismini ve eski Cumhurbaskani François Hollande'in, askerlerin tamamini ülkeye geri çektigini hatirlatti.

Macron, ülkesinin Afganistan'daki tek düsmaninin terör oldugunu vurguladi.

Afganistan'da önceligin, güvenilir siyasi süreç insa etmek oldugunu ifade eden Macron, bu ülkede 90 Fransiz askerin hayatini kaybettigini aktardi.

Macron, Afganistan'da bulunan Fransizlarin, güvenliginin saglanmasi ve bölgeyi terk etmesi gerektiginin altini çizdi.

Bölgeye iki askeri uçak göndermeye karar verdigini ifade eden Macron, Afganistan konusunda Avrupali ülkeler ve müttefikleriyle irtibat halinde birçok inisiyatif alacaklarini kaydetti.

Macron, Afganistan'da terör örgütlerinin bulundugunu ve bunlarin, ülkenin istikrarsizligindan faydalanmaya çalisacagini dile getirdi.

Bu konuda Ingiltere Basbakani Boris Johnson ile görüstügünü ve ilerleyen saatlerde ortak kararlar alacaklarini bildiren Macron, Afganistan'da istikrarin yeniden insa edilmesinin, Birlesmis Milletler (BM) bünyesinde diplomatik ve siyasi eylemlerden geçtigini söyledi.

- "Afganistan bir kez daha terörizmin barinagi haline gelmemeli"

Macron, "Afganistan bir kez daha terörizmin barinagi haline gelmemeli. (Afganistan'daki durum) Ortak düsmana, terörizme ve onu destekleyenlere karsi uluslararasi baris ve istikrar meselesidir." ifadelerini kullandi.

Rusya, ABD ve Avrupa'nin Afganistan konusunda etkili sekilde koordinasyon saglamasi için ellerinden geleni yapacaklarini belirten Macron, Afganistan'in istikrarsizlasmasinin, Avrupa'ya dogru göç akinina neden olacagini belirtti.

Macron, "Avrupa, Afganistan'daki mevcut durumun sonuçlarina tek basina katlanamaz." dedi.

Almanya Basbakani Angela Merkel ile görüstügünü ifade eden Macron, Almanya ve diger Avrupa ülkeleriyle düzensiz göç akinina karsi mücadele etmek ve Pakistan, Türkiye veya Iran gibi transit ülkelerle is birligi yapmak için çalisacaklarini kaydetti.

Macron, Afgan halkinin güvenlik içinde yasama hakki oldugunu söyledi.

- Taliban'in ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde, bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci basladi.

Anlasma yabanci güçlere saldirilmamasini öngörürken Taliban'in Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, es zamanli sekilde, hazirandan bu yana siddetli saldirilarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hizla hakim oldu.

Baskent Kabil çevresini kusatan Taliban, 15 Agustos'ta Cumhurbaskani Esref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardindan kenti çatismasiz sekilde kontrolüne aldi.
Kaynak: AA