Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakani Dönmez, Sel Felaketi Yasanan Ayancik'ta Incelemede Bulundu Açiklamasi

'Selin ve afetin etkilerini en aza indirmek amaciyla afetten etkilenen yurttaslarimizin faturalarinin ödeme süresini 3 ay süreyle erteliyoruz. Erteleme için herhangi bir belge, bilgi de istemiyoruz. Vatandaslarimizin sözlü beyanini da dikkate alarak bu ertelemeleri yapmis olacagiz' 'Insallah bu gece yarisi itibariyla toplam elektrik saglayamayacagimiz köylerin sayisi, belki de 10'un altina düsmüs olacak'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Sinop, Kastamonu ve Bartin'da sel felaketinden etkilenen vatandaslarin elektrik faturasi ödemeleriyle ilgili olarak, "Selin ve afetin etkilerini en aza indirmek amaciyla afetten etkilenen yurttaslarimizin faturalarinin ödeme süresini 3 ay süreyle erteliyoruz. Erteleme için herhangi bir belge, bilgi de istemiyoruz. Vatandaslarimizin sözlü beyanini da dikkate alarak bu ertelemeleri yapmis olacagiz." dedi.

Dönmez, ilçeye elektrik verilmesiyle ilgili son gelismeleri yerinde inceledi, elektrik hatlarinin onarimini havadan takip etti.

Bakan Dönmez, sel felaketinin yasandigi Sinop'un Ayancik ilçesindeki incelemelerinin ardindan YEDAS koordinasyon Merkezi bahçesinde açiklamalarda bulundu.

Sel felaketi nedeniyle Sinop, Kastamonu ve Bartin'daki enerji nakil altyapisinin hasar gördügünü belirten Dönmez, yagisin durmasiyla ekiplerin sahaya çikarak hasar tespit çalismasina basladigini söyledi.

Bakan Dönmez, son köye elektrik verilene kadar burada olduklarini, yaptiklari çalismalarla en kisa sürede ilçede hayatin normale dönecegini vurguladi.

Ilk tespitte 1221 trafo merkezi ile dagitim merkezleri ve elektrik direklerinde hasar olustugunu bildiren Dönmez, "4 ilçemizde, 395 köyde toplam 38 bin 326 abone, bir kismi hattin yikilmasindan dolayi bir kismi da arama kurtarma çalismalari nedeniyle tedbir amaçli elektrik kullanamadi." diye konustu.

Ilçe merkezleri ile bazi köylere, ilk etapta jeneratörlerle, daha sonra da onarimlarin tamamlanmasiyla sebeke elektrigi verildigini aktaran Dönmez, "Baskent EDAS bölgesinde yer alan Kastamonu ilimizde 511 personel, 195 araç, 110 jeneratör, 3 mobil trafo ve 5 drone ile sahada çalismalara devam ederken, Sinop ve ilçelerinde hizmet veren Yesilirmak EDAS ekipleri de 181 personel, 86 araç, 107 jeneratör, 3 mobil trafo ve 1 drone ile sahadaki çalismalarini hizlica sürdürüyorlar." bilgisini paylasti.

Dönmez, bugün itibariyla kirsaldaki çogu köy ve mahalleye elektrik enerjisi verildigini belirterek, sunlari dile getirdi:

"Kastamonu Bozkurt ve Çatalzeytin ilçelerimizde birer köy olmak üzere, Türkeli ilçemize bagli 3 köyde, Ayancik ilçemize bagli 25 köyde halihazirda elektrik verme çalismalari süratle devam ediyor. Insallah bu gece yarisi itibariyla toplam elektrik saglayamayacagimiz köylerin sayisi, belki de 10'un altina düsmüs olacak."

Sel felaketi nedeniyle hem sebeke elektrigi, hem de kara yolu zarar gören köylere, Türkiye'de ilk kez helikopterle jeneratör ulastirildigini hatirlatan Dönmez, sebeke elektrigini bütün vatandaslara en kisa sürede ulastirmak için çalismalarin araliksiz devam ettigini vurguladi.

Dönmez, sunlari kaydetti:

"Selin ve afetin etkilerini en aza indirmek amaciyla afetten etkilenen yurttaslarimizin faturalarinin ödeme süresini 3 ay süreyle erteliyoruz. Erteleme için herhangi bir belge, bilgi de istemiyoruz. Vatandaslarimizin sözlü beyanini da dikkate alarak bu ertelemeleri yapmis olacagiz."
Kaynak: AA