BM Güvenlik Konseyi, Taliban'in Afganistan'da Yönetimi Ele Geçirmesi Üzerine Yarin Acil Toplanacak

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Taliban'in Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardindan yarin acil toplanacak.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Norveç ve Estonya'nin acil toplanti talebi üzerine BM Güvenlik Konseyi, bir araya gelecek.

Konsey, Taliban'in yönetimi ele geçirmesi ve Afgan hükümetinin düsmesi üzerine yarin yerel saat ile 10.00'da toplanacak.

- Taliban’in ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan çekilme süreci basladi.

Anlasma yabanci güçlere saldirilmamasini öngörürken Taliban'in Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair bir hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, es zamanli sekilde hazirandan bu yana siddetli saldirilarla Afganistan'da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerini hizla ele geçirdi.

Baskent Kabil çevresini kusatan Taliban, kenar mahallelere girmeye baslarken hükümete yönetimi ve baskenti barisçil sekilde devir çagrilari yapti.

Cumhurbaskani Esref Gani'nin ülkeyi terk etmesi ve hükümet güçlerinin baskentten ayrilmasiyla Taliban kenti tümüyle kontrolüne almaya basladi.

Kaynak: AA