Piyasa Degeri 10 Milyon TL Olan Sahte Para Ve Altin Ele Geçirildi

Denizli’de diger kuyumculardan aldigi saf altinlari farkli illerde bulunan illegal atölyelerde milli ziynet altinlari seklinde basimini yaptirarak tekrar satisa sunun 4 süpheli, Denizli merkezli 3 ilde yapilan operasyonla yakalandi. Piyasa degeri 10 milyon TL olan malzeme ve ziynet esyalarina el konulurken, 4 kuyumcu tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Piyasa Degeri 10 Milyon TL Olan Sahte Para Ve Altin Ele Geçirildi


Denizli’de kuyumculuk yapan süphelilerin basimi yalnizca “Merkez Bankasi Darphane ve Damga Matbaasi Genel Müdürlügü’nün” yetkisinde olan milli ziynet altinlarini usulsüz sekilde gramaj ve ayari düsürülerek üretip satisini yapmak suretiyle haksiz kazanç elde ettikleri yönünde ekipler bilgi aldi. 3 ay süreyle yapilan fiziki takip ve detayli çalismalarda, Denizli’de kuyumcu olarak faaliyet gösteren süphelilerin diger kuyumculardan aldigi saf altinlari farkli illerde bulunan illegal atölyelerde milli ziynet altinlari seklinde basimini yaptirarak tekrar Denizli’de satisa sunduklarinin tespit edildi. Genisletilen sorusturmalar kapsaminda Denizli merkezli Gaziantep ve Kahramanmaras illerinde koordineli ve es zamanli olarak yapilan operasyonlarda, H.B., N.K., E.K. ve C.B. yakalandi.

Ele geçirilen malzeme ve ziynetlerin piyasa degeri 10 milyon TL

Süphelilerin üzerlerinde ve tespit edilen adreslerinde yapilan aramalarda; 4290 adet çeyrek altin, 438 adet yarim altin, 1259 adet tam altin, 97 adet Ata altin, 79 adet Cumhuriyet Lira altin, 8587 adet 2 Euro madeni para, 1020 gram astar olarak tabir edilen altin, 8451 adet 2 Euro madeni para yapiminda kullanin metal parça, 6 adet altin ve madeni para basiminda kullanilan metal eritme, kesme, presleme makinesi, 48 adet çeyrek, yarim, tam, Cumhuriyet altini, Ata Lira ve Resat altini mühür kalibi, 3 adet madeni 2 Euro mühür kalibi, 75 adet damgasiz pul altin ele geçirildi. Sorusturma kapsaminda ele geçirilen altinlar, yapanci menseli madeni paralar ve baski islemlerinde kullanilan mühür kaliplarinin yaklasik piyasa degerinin 10 milyon TL oldugu degerlendirdi.

“Paraya Esit Sayilan Degerde Sahtecilik ve Parada Sahtecilik” suçundan adli makamlara sevk edilen 4 kuyumcu tutuklandi.
Kaynak: İHA