Piyasalar ABD Enflasyon Verilerini Bekliyor

Fed'in para politikasi patikasina rehberlik eden göstergelerden istihdamda alinan pozitif sinyallerin ardindan gözler enflasyon verisine çevrilirken, bir önceki ay yüzde 0,9 artis kaydeden verinin bu ay yüzde 0,5'e gerilemesi bekleniyor.

Küresel piyasalarda dün alis agirlikli bir seyir izlenmesinin ardindan bugün ABD ve Almanya'da açiklanacak enflasyon verileri ile ABD Merkez Bankasi (Fed) yetkililerinden gelecek açiklamalar öncesi yeni günün karisik bir seyirle baslamasi dikkati çekiyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda delta varyantinin yayilimina iliskin endiseler pay piyasalarini baskilayan temel faktör olmaya devam ediyor. Bu durum yeni tedbir ve kisitlamalari da gündeme getirirken, ABD Disisleri Bakanligi, vaka sayisinin arttigi ve aralarinda Israil ile Fransa'nin da oldugu 8 ülkeyi "tüm seyahatlerden kaçinin" tavsiyesinin verildigi "yüksek riskli ülkeler" listesine ekledi.

ABD Senatosu'nun, dün Baskan Joe Biden'in ekonomi planinin ilk asamasini olusturan 1 trilyon dolarlik altyapi paketini onaylamasi günün en önemli gelismesi olarak öne çikti. Senatonun onayini alan tasarinin bir sonraki duragi Temsilciler Meclisi olacak.

Makroekonomi veri tarafinda ise nispeten zayif bir akis bulunurken, ABD'de tarim disi is gücü verimliligi ikinci çeyrekte bir önceki çeyrege göre yüzde 2,3 artarak beklentilerin altinda artis gösterdi. Ayni dönemde Fed'in takip ettigi enflasyon göstergelerinden biri olan birim emek maliyeti de yüzde 1 artarak yüzde 1,1'lik beklentilerin altinda kaldi. Öte yandan ülkede küçük isletmelerin piyasaya bakisini yansitan Küçük Isletmeler Iyimserlik Endeksi ise temmuzda aylik 2,8 puan azalarak 99,7'ye geriledi.

Negatif veri akisi ve artan Kovid-19 vaka sayilarina yönelik endiselere karsin, altyapi paketinin Senato'da onaylanmasinin ardindan dün New York Borsasi'nda karisik bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,46 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,10 deger kazanarak rekor seviyelere ulasirken, teknoloji hisseleri agirlikli Nasdaq endeksi negatif ayrisarak yüzde 0,49 geriledi. Bugün açiklanacak enflasyon verisi öncesi ABD'nin 10 yillik tahvil faizleri de dün yüzde 1,3640 ile yaklasik bir ayin en yüksek seviyesine çikti. Dolar endeksi ise dün art arda yükselisini 6'nci güne tasiyarak 93,1'in üzerini test ederken, bugün yaklasik 20 günün en yüksek seviyelerinde yatay hareket ediyor. ABD endeks vadelilerinde ise yeni günün negatif bir seyirle baslamasi dikkati çekiyor.

Analistler, Fed'in para politikasi patikasina rehberlik eden göstergelerden istihdamda alinan pozitif sinyallerin ardindan gözlerin enflasyon verisine çevrildigini belirterek, bir önceki ay yüzde 0,9 artis kaydeden verinin bu ay yüzde 0,5'e gerilemesinin beklendigini bildirdi.

Veri sonrasi Fed'in varlik alimlarinin azaltilmasi için izlenecek takvime dair beklentilerin sekillenebilecegini, öngörülenin üzerinde gelen bir enflasyonun erken sikilasma beklentilerini öteleyebilecegini aktaran analistler, bu kapsamda Fed yetkililerinin açiklamalarinin da yakindan takip edilecegini söyledi.

Avrupa tarafinda Kovid-19 vaka sayilarindaki artis risk unsuru olarak izlenirken, endekslerin güçlü gelen bilançolardan destek buldugu görüldü. Makroekonomik veri tarafinda, Almanya'da yatirimci ve analistlerin ekonomiye güvenini gösteren Avrupa Ekonomik Arastirmalar Merkezi (ZEW) Ekonomik Güven Endeksi, temmuzda 22,9 puanlik azalisla art arda üçüncü defa geriledi.

Bu gelismelerle dün Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,40, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,16 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,1 deger kazandi. Avro/dolar paritesi ise dolar endeksindeki yükselisin devam etmesiyle dün 1,1710 ile 31 Mart'tan bu yana en düsük seviyeye gerilemesinin ardindan bugün 1,1720 seviyelerinde yatay hareket ediyor. Avrupa endeks vadelilerinin ise yeni günde karisik seyrettigi görülüyor.

Asya borsalarinda da yeni günün karisik bir seyirle basladigi izlenirken, kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5 yükseldi, Çin'de Sanghay bilesik endeksi ise yüzde 0,3 geriledi.

Yurt içinde dün güne düsüsle baslayan Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, gelen alimlarla yükselise geçerek günü yüzde 0,34 artisla 1.437,46 puandan tamamladi. Dolar/TL paritesi ise dün 5 günlük yükselisine son vererek yüzde 0,5'lik azalisla 8,6080'den kapandi. Bugün de asagi yönlü hareketine devam eden dolar/TL, 8,5063 ile yaklasik bir haftanin en düsük seviyesini görmesinin ardindan 8,60 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, bugün yurt içinde dis ticaret endeksleri, yurt disinda ise ABD'de ve Almanya'da açiklanacak enflasyon verileri ve Fed yetkililerinin açiklamalarinin izlenecegini aktararak, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.440 puanin direnç, 1.390 puanin destek konumunda bulundugunu bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

09.00 Almanya, temmuz ayi TÜFE

15.30 ABD, temmuz ayi TÜFE

21.00 ABD, temmuz ayi bütçe dengesi
Kaynak: AA