Beyaz Saray'dan Afganistan Yönetimine 'Taliban'a Karsi Siyasi Irade Ortaya Koymasi' Çagrisi

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Afganistan'a ihtiyaci olan tüm ekipman ve destegi verdigini söyleyerek, Afgan yönetiminin Taliban'a karsi siyasi bir irade ortaya koymasi gerektigini belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, günlük basin brifinginde, Afganistan'daki son durumu ve Taliban'in ilerleyisini degerlendirdi.

Psaki, ABD Baskani Joe Biden'in Afganistan'dan çekilme karari alirken tüm senaryolari degerlendirdigini, bu karari almak durumunda oldugunu ve bu kararin arkasinda olduklarini ifade etti.

ABD'nin 20 yillik sürede Afgan yönetimine ve güvenlik güçlerine ihtiyaç duyduklari tüm askeri ve ekonomik destegi verdigini dile getiren Psaki, "Afgan yönetimi, ihtiyaci olan her seye sahip fakat (Taliban'a karsi) savasmak için gereken siyasi iradeye sahip olup olmadiklarina karar vermeliler." degerlendirmesini yapti.

ABD'nin Afganistan'daki amaçlarini ve misyonunu yerine getirdigini savunan Psaki, Taliban'in ilerleyisi karsisinda Washington'in somut olarak ne yapacagina iliskin sorulara ise tatmin edici cevaplar veremedi.

Afgan güvenlik güçlerini Taliban'a karsi hava destegiyle desteklemeye devam edeceklerini kaydeden Beyaz Saray Sözcüsü, 31 Agustos'tan sonra da bu hava destegini verip vermeyecekleri sorusunu yanitlamadi.

Öte yandan Psaki, Suriye rejimi tarafindan tutuklu bulunan Amerikali gazeteci Austin Tice konusunda bir soruya yanit verirken, Biden'in Tice'in serbest birakilmasi için açiktan ve kapali kapilar arkasinda tüm çalismalari yaptigini aktardi.

- Taliban'in kuzey vilayetlerine yönelmesi

ABD'nin Afganistan'daki askeri güçlerini çekme kararinin ardindan saldirilari zirve noktaya ulasan Taliban, ülkenin Orta Asya ile baglantisini saglayan kuzey vilayetlerinin merkezlerini de pesi sira ele geçiriyor.

ABD ile Taliban arasinda imzalanan Doha Anlasmasi'na göre, NATO güçlerinin son çekilme tarihi olan 11 Eylül 2021'den önce vilayet merkezlerine saldirmayacagini ilan eden Taliban, ABD hava saldirilarini gerekçe göstererek vilayet merkezlerine yöneldi.

Taliban, son 6 günde biri ülkenin güneybatisinda, biri batisinda, diger 7'si kuzey ve kuzeydoguda olmak üzere toplam 9 vilayet merkezini Afgan hükümet güçlerinden aldi.

Afgan hükümeti, 34 vilayet merkezinden 25'ini halen kontrolünde tutuyor.

Taliban'in kontrolüne giren yerlerdeki ilk icraatlarindan biri, cezaevlerinde bulunan tüm mahkumlari serbest birakmak oluyor.

Kaynak: AA