Pakistan'dan 'Afganistan Güvenlik Güçlerinin Taliban Karsisindaki Çöküsü Incelenmeli' Mesaji

Pakistan Disisleri Bakani Sah Mahmud Kureysi, Afganistan baris sürecinde baskalarinin hatalari sebebiyle Pakistan’in günah keçisi yapilmasinin talihsizlik oldugunu belirterek, ülkesinin bu noktada hedef gösterilmesi yerine Afganistan güvenlik güçlerinin Taliban karsisindaki çöküsünün incelenmesi gerektigini söyledi.

Yerel basindaki haberlere göre, Kureysi, baskent Islamabad’da yaptigi basin açiklamasinda, Afganistan hükümeti yetkililerinin Pakistan’i suçlama oyunundan vazgeçmeleri gerektigini belirtti. Kureysi, Kabil'in bölgede baris ve güvenlik zorluklarina karsi Pakistan'la anlamli bir iliski kurmasi çagrisinda bulundu.

Afganistan’da bir “favorilerinin" olmadigini ve çatismanin tüm taraflarini “Afganlar” olarak gördüklerini dile getiren Kureysi, baris sürecinin de kritik bir esige geldigini ifade etti.

Kureysi, Afganistan baris sürecinde baskalarinin hatalari sebebiyle Pakistan’in günah keçisi yapilmasinin talihsizlik oldugunu vurgulayarak ülkesinin bu noktada hedef gösterilmesi yerine Afganistan güvenlik güçlerinin Taliban karsisindaki yönetiminin ve çöküsünün incelenmesi gerektigine dikkati çekti.

Basta ABD olmak üzere uluslararasi toplumun Afganistan ulusal güçlerini desteklemek için harcadiklari kaynaklara atif yapan Kureysi, "Kapasite gelistirme, egitim, ekipman. Nerede bunlar?" diye konustu.

- "Pakistan sorumlu tutulamaz" vurgusu

Kureysi, Afganistan’daki güvenlik güçlerinde savasmak için irade eksikligi görüldügünü ileri sürerek bu sebeple Pakistan’in sorumlu tutulamayacagini dile getirdi.

Ülkesinin Afganistan’a barisin gelmesi için siyasi çözümü destekledigini animsatan Kureysi, bu ülkeye barisin gelmesinin bir sorumluluk oldugunu ve uluslararasi toplumun bundan kaçinamayacagini kaydetti.

Afganistan hükümeti yetkilileri ve özellikle Afganistan Cumhurbaskani Birinci Yardimcisi Emrullah Salih ile Afganistan Cumhurbaskani Esref Gani’nin Güvenlik Danismani Hamdullah Muhib, uzun süredir Islamabad’i Taliban’in yeni saldiri dalgasinin arkasinda olmakla suçluyor.

Pakistan ise bu iddialari reddediyor.

Afganistan'da baris süreci belirsizligini korurken güvenlik güçleri ile Taliban arasindaki siddetli çatismalar sürüyor.

Kaynak: AA