Istanbul Havalimani, Çevre Köylerde Yasayanlari Da Mutlu Etti

Istanbul Havalimani’nin yapim sürecinde çevresinin ekolojik denge ve tarimsal faaliyetlerini olumsuz etkileyecegi ileri sürülse de bugün havalimaninin yani basinda çiftçiler çalismalarina devam ediyor. Dursunköy sakinlerinden Mehmet Baybas, “Uçaklarini bekleyen vatandaslar buraya misafirlerini getiriyorlar, köyümüze yeni insanlar geliyor. Çiftçilige inanin hiçbir etkisi yok, tarlasini ekmek isteyen ekmeye devam ediyor hiçbir engel yok” seklinde konustu.

Istanbul Havalimani, Çevre Köylerde Yasayanlari Da Mutlu Etti
Yapim sürecinde bazi kesimlerin tepki gösterdigi Istanbul Havalimani, bugün binlerce yolcusu ve seferleriyle Avrupa havalimanlari arasinda yogunluk bakimindan en üst siralarda yer aliyor. Yapim asamasinda havalimaninin bölgedeki çevre köylerde ekolojik denge, tarim faaliyetleri ve insan nüfusunu olumsuz etkileyecegi ileri sürülse de bugün o noktalarda vatandaslarin faaliyetleri devam ediyor. Havalimanina komsu Istanbul’un tarihi dokusuyla en eski köylerinden biri olan Dursunköy’de Istanbul’da hala çiftçilik sürdügü sayili köylerden olarak öne çikiyor. Havalimaninin açilmasinin ardindan da tarim faaliyetlerinin sürdügü alanda, köy kültürü de korunmaya devam ediyor. Çiftçiler ise Istanbul Havalimani’nin köy yasantisina zararinin olmadigi gibi faydasinin oldugunu belirtti.



“TARLASINI EKMEK ISTEYEN EKMEYE DEVAM EDIYOR, HIÇBIR ENGEL YOK”

Havalimanindan sonra köylerindeki yasantinin daha iyi oldugunu ve aldiklari mahsulleri birinci elden köy yasantisi meraki olan insanlara satabildiklerini belirten köy sakinlerinden Mehmet Baybas, “Havalimani olduktan sonra köy kahvemiz bile bir farkli oldu içerisinde 3-4 kisi çalismaya basladi.

Üstelik bunlar yabanci uyruklu yani köyümüze kattiklari arasinda istihdamda var. Uçaklarini bekleyen vatandaslar buraya misafirlerini getiriyorlar oturuyorlar sohbet muhabbet ediyorlar köyümüze yeni insanlar geliyor sürekli. Çiftçilige inanin hiçbir etkisi yok hatta alakasi bile yok tarlasini ekmek isteyen ekmeye devam ediyor hiçbir engel yok” seklinde konustu.



“BIZE ÇOK KATKISI VAR”

Uzun yillardir köyde yasayan Süreyya Tuncel ise “Bizim köyümüz degisti havalimani yapildiktan sonra yillardir burada oturuyoruz ama bu kadar araç trafigi, insan kalabaligi hiç görmemistik burada yeni insanlar geliyor sürekli köyümüze. Burada süt, yumurta, organik ürünler satiliyor köyümüzün insanlari dogal ürünleri direkt birinci elden satiyorlar bize çok katkisi var” ifadelerin kullandi.

“ZARARI OLMADI DAHA ÇOK FAYDASI VAR”

Köyün yerlilerinden bir baska vatandas ise “Zarari olmadi daha çok faydasi var, havalimani yolu buradan geçtikten sonra daha da çok islerim artti, Normalde köy kahvesiydi. Bir tarafi kafeterya, bir tarafi oturma yeri yaparak daha çok gelistirdik. Yabanci ülkeden gelen var, bize faydasi çok. Hiçbir rahatsizlik duyan da duymadim” derken bir baska köylü, “Havaalani yapildi çiftçilere bir zarari yok, Kanal Istanbul’da yapilirsa daha çok memnun oluruz. Ürünleri tüketiciye veriyoruz aradaki kisiler kalkti” seklinde konustu.

(Batuhan Toprak/IHA)
Kaynak: İHA